Het fantastische Arsenal en de magistrale Ozark Henry worden toegevoegd aan het programma van Suikerrock 2014!

Arsenal, de groep van het Belgische duo Hendrik Willeyms en John Roan, deinsde er nooit voor terug om de inspiratie buiten de eigen landsgrenzen te gaan zoeken. Voor hun eerste vier eclectische, door de recensenten geprezen albums reisden ze de hele wereld af, van de Verenigde Staten tot Brazilië en Puerto Rico. Op hun muzikale tocht werkten ze al samen met mensen als Mike Ladd, Shawn Smith, de Braziliaan Mario Vitalino dos Santos en de Chinese rapper Chi Zang.

Voor FURU, het vijfde album mét film van Arsenal, trokken John en Hendrik naar Japan, een land met evenveel tegenstellingen als de band zelf. Een plaats waar eeuwenoude tradities hand in hand gaan met ultramoderne technologie en waar de met neonlichtjes beklede wolkenkrabbers afsteken tegen oeroude kersenboomgaarden. Niet verwonderlijk dus dat dit unieke land een enorme aantrekkingskracht uitoefende op een band die zowel dansbare electromuziek en zachte sfeermuziek als radiovriendelijke rock en pop maakt, en latinritmes en Afrikaanse invloeden gebruikt.

Dankzij de nieuwe sterrencast met onder meer de Ierse postpunklegende Gavin Friday, avant-garderapper Doseone, Britse indiesterren als Post War Years en Tim Bruzon van Wave Machines, en bekende partners als Shawn Smith van Pigeonhed en Johnny Whitney van The Blood Brothers laat FURU het beste van deze band horen.

Al van bij de eerste noten van het openingsnummer Temul is het meer dan duidelijk: Arsenal is ambitieuzer dan ooit. Van grote radiohits – zoals de eerste single Black Mountain, die je gewoon vraagt om luidkeels mee te zingen – tot de strakke punk-funk/hiphop van Woe Is Me of de hartverscheurende americana van afsluiter This Is Your Home ... Met tien jaar ervaring achter elke track is FURU het beste van Arsenal tot nu toe.

De plaat met film? Inderdaad Furu is een totaalconcept, bij de plaat hoort dit keer een kortfilm, die fungeert als het moodboard, een soort van moederschip van de plaat als het ware. De kortfilm ‘Dance Dance Dance’ werd geschreven door Hendrik Willemyns en opgenomen in Japan. De film gaat later dit jaar in première op het Internationale Filmfestival van Gent. 

Na optredens als headliner op tal van festivals, na heel wat soundtracks voor film en tv in hun thuisland én in de Verenigde Staten (Six Feet Under), na een massa positieve commentaren van indie- en danceartiesten, en na lof van bekende fans zoals Kanye West blijft Arsenal zich hernieuwen. Na tien jaar en vijf albums verlangt Arsenal nog altijd naar succes, en zo is het maar net.

Afgelopen weekend gaven ze nog een zinderend optreden voor een uitzinnige menigte in een uitverkochte Lotto Arena. Op zaterdag 2 augustus komen ze dat nog eens fijntjes overdoen op Suikerrock 2014!

Ozark Henry

Muziek maken is voor Piet Goddaer even levensnoodzakelijk en vanzelfsprekend als ademhalen. De beeldende kracht van zijn composities maakt dat hij vaak wordt gevraagd om de soundtracks voor films, documentaires en tv-series te verzorgen, zoals de soundtrack van de tv-reeks ‘Sedes & Belli’, van de film ‘Crusade In Jeans’ (naar het boek ‘Kruistocht In Spijkerbroek’ van Thea Beckman) en de muziek in de documentaire ‘To Walk Again’ van Stijn Coninx.

Zijn vader, klassiek componist en jazzmusicus Norbert Goddaer, stimuleert Piet als kind om noten te leren lezen. Op de muziekschool leert hij ook piano en sax spelen. En via de platencollectie van zijn vader proeft hij van uiteenlopende genres, van klassieke muziek over Dave Brubeck tot Frank Zappa. Na wat projecten met zijn broer Jan Goddaer wordt in 1995 Ozark Henry geboren. Recensenten zijn laaiend enthousiast over zijn muziek, maar de doorbraak komt er pas in 2001, met zijn derde cd ‘Birthmarks’ en de hits ‘Rescue’, Word Up’ en ‘Sweet Instigator'. Ozark Henry wordt door het Belgische publiek aan de borst gedrukt en speelt uitverkochte concerten in zalen variërend van de AB over de Lotto Arena tot Vorst Nationaal.

De daaropvolgende albums 'The Sailor Not The Sea', 'The Soft Machine' en 'A Decade' behalen steevast minstens goud en vormen de schatkisten van hits als 'Indian Summer', 'At Sea', 'These Days' en 'Godspeed'. In 2008 verhuist Piet Godaer tijdelijk naar Parijs, maar na drie jaar stilte liet Ozark Henry eind 2010 weer van zich horen met zijn zesde studioalbum ‘Hvelreki’.  Met lovende kritieke en 4 sterren recensies zette het nieuwe album Ozark Henry terug stevig op de Belgische muziekkaart: de plaat behaalde op amper twee maanden tijd platinum en bij de MIA’s ging de artiest lopen met de award in de categorie Pop. Met de single 'This one's for you' scoort hij ook nog eens zijn grootste hit tot dan toe!

Maar zoals het een kunstenaar betaamt weet Piet Goddaer ons met zijn vorig jaar verschenen zevende studioalbum 'Stay Gold' weer aangenaam te verrassen door Amaryllis Uytterlinden als verfrissende tweede stem in te zetten. In eigen land scoort Ozark Henry zijn grootste succes ooit met de single ‘I’m Your Sacrifice’, het album gaat platinum en hij moet enkel Stromae laten voorgaan in het rijtje van meest gedownloade Belgische artiesten. MTV zet hem op de shortlist van ‘Best Belgian Act’ en Koning Filip nodigt hem uit op het paleis voor een concert.  De vonk slaat ook over naar Italië, waar de single weken lang bovenaan de charts prijkt. Duitsland volgt, en nadien ook de rest van Europa. Momenteel zet de veroveringstocht zich verder in Engeland, Australië, Amerika en Afrika.

Snel nog bij ons live mee te maken op zondag 3 augustus, voor we hem definitief aan het buitenland kwijt zijn!  

De 28ste editie van Suikerrock vindt plaats op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 augustus 2014 in het centrum van Tienen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Suikerrock 2014
Datum: 
1, 2 & 3 augstus 2014
Locatie: 
Grote Markt, Tienen

Reservatie:

Meer over