© Lotte Davis

Ars Musica palmt opnieuw de hoofdstad in van 13 november tot 3 december. Deze editie van de biënnale kreeg de titel Urban Nature mee en grote namen als Bryce Dessner, Katia en Marielle Labèque, het Kronos Quartet, Bruce Brubaker, Quatuor Tana, Echo Collective en het Roomful of Teeth ensemble sieren de affiche. Daarnaast is het ook uitkijken naar werken van Caroline Shaw, Walter Hus, Keiko Devaux, Laryssa Kim en zelfs Érik Satie. Ars Musica is een niet te missen afspraak met het hedendaagse muziekrepertoire en houdt ook een vinger aan de pols; hier is ruimte voor toekomstperspectieven en trends. Het tweejaarlijks festival brengt hedendaagse muziek naar iconische zalen als Bozar, Les Brigittines, Le Botanique en het Muziekinstrumentenmuseum. Voor het eerst gaat Ars Musica ook de straat op met een app die de wijk Marollen van een heuse soundtrack voorziet

Ars Musica zag in 1989 het levenslicht in Brussel. Sindsdien promoot en produceert het festival muziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Het programma van deze editie cirkelt rond de notie van stadsnatuur. De natuur – de plantenwereld, maar ook landschappen, geografie en ruimte – doen dienst als inspirerende of boeiende focus voor de muzikale creatie van vandaag.

Dit jaar staat er werk op het programma van Brian Eno, Aleksandra Vrebalov, Philip Glass, Meredith Monk, Steve Reich en Érik Satie (met de familienamiddag Oh! Satie Days!). Wie de stadswandelaar in zichzelf gelukkig wil maken, kan door de Marollen struinen en zich laten leiden door een app van de Britse componist Graham Fitkin. Hij ontwikkelde met Geography een auditieve wandelkaart en soundtrack van de buurt.

Het prestigieuze programma omvat ook nieuw werk van Keiko Devaux, het experimentele koor Roomful of Teeth van Caroline Shaw, Walter Hus, het Dream House Quartet van Bryce Dessner, Katia en Marielle Labèque, David Chalmin en het Ensemble Musiques Nouvelles. Verder maken een aantal opmerkelijke gasten hun opwachting, waaronder Dessner zelf, de componist en musicus die door Steve Reich wordt beschouwd als een "belangrijke stem van zijn generatie", en het Kronos Quartet!

Dit jaar wordt het traditionele en inmiddels alom geliefde Hedendaags bal van Ars Musica toevertrouwd aan de componisten Laryssa Kim, Judith Adler de Oliveira en Stéphane Orlando. Dit feestelijke evenement zal opnieuw plaatsvinden in het Maison du Peuple in Sint-Gillis.

Tot slot wordt er, onder meer op scholen, ook een waaier aan pedagogische activiteiten georganiseerd om een zo breed mogelijk publiek bekend te maken met het muzikale programma tijdens Urban Nature.

Deze jongste editie van Ars Musica, Urban Nature, vindt plaats van 13 november tot 3 december op enkele van de meest iconische locaties van Brussel, tussen natuur, stad en (publieke) ruimte!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over