Het is eens iets anders om je metal festival te starten met een modeshow, maar dat was wat er gebeurde zondagmiddag op FemME. Ingeborg Steenhorst stelde er haar Freak Chique collectie voor. De collectie bestond uit mooie stukken in wit, rood en/of zwart met telkens een freaky touch. De muziek tijdens de show werd live gespeeld door Cirrha Niva.

Het Belgische Valkyre deed je even in een western setting wanen. Met hun outfits en decor leken ze recht uit een film gestapt te zijn wat wel voor een heel leuke touch zorgde. Hun muziek was een mix van metal met wat folk tintjes. Ze speelden o.m. 'A Good Day to Die' en 'Wide Awake'.

En zo was FemME 2016 helemaal van start gegaan voor hun laatste dag vol met female metal. We hadden het natuurlijk zelf al wel gezien, maar ook in de wandelgangen van de Effenaar hoorde je het regelmatig zeggen dat er dit jaar minder volk was op FemME. Mogelijks zat het goede weer er voor iets tussen. Mensen die anders wachten tot het laatste moment om tickets te kopen, deden met dit mooie weer liever iets onder de blote hemel. Zoals bv Elfia dat ook dit weekend georganiseerd werd. Er werd ook gezegd dat de prijs van FemME behoorlijk hoog was. Met nog heel wat metal festivals in het verschiet (Amsterdam Metal fest, Epic Metal Fest, Eindhoven Metal Meeting...) moeten ook de metalfans soms eens een financiële keuze maken.

Maar het kon de pret niet bederven voor degene die wel afgezakt waren naar FemME. Het metal feestje ging daar verder met Ancient Bards. Deze Italiaanse symfonische powermetal band had een geweldige zangeres. Sara Squadrani had een stem als een klok. Het was de 5de verjaardag van hun album "Soulless Child", daarom brachtten ze o.m. 'Valiant Ride' van dat album, maar ook andere nummers als 'Flaming Heart' kwamen aan bod.

Shadowrise was de jury-winnaar van de FemME battle dit jaar. Normaal zouden ze dan FemME op zondag mogen openen, maar hun zangeres Laura Guldemond deed eerder ook mee in de fashionshow, niet alleen als model, maar ze stond ook even als zangeres op het podium bij Cirrha Niva. Daarom konden ze niet aansluitend op de fashionshow starten maar stonden ze als tweede op het kleine podium. Laura had onderweg haar performance wel een aantal kleine probleempjes zo trapte zij (of een van de gitaristen) de draad uit haar microfoon en tijdens het headbangen bleef een van haar extensions in de gitaar van gitarist Daniel hangen. Deze laatste stond trouwens ziek met koorts op het podium, dus chapeau voor de man want op zo'n podium krijg je het dan nog eens warmer.

Nightmare mocht het grote podium voor hun rekening nemen. Naarmate het festival gevorderd was nam ook de power van het festival toe. Zo ook bij de stemmen van de vrouwen. Waar we zaterdag nog overwegend klassieke stemmen hoorde was dat op zondag al heel wat anders. Hier waren het echt vrouwen wiens stemgeluid veel power en 'grein' bevatte. Ook met Alissa White-Gluz van Arch Enemy in't verschiet, werden de vrowuen die konden grunten steeds talrijker op FemME. Zo ook bij het Franse Nightmare, hun Vlaamse zangeres Maggy (Magali) Luyten had een stem om U tegen te zeggen. Ze hadden echter wat pech om op het etensuur gepland te staan waardoor er wat minder volk voor het podium stond. Maar zij die er waren hadden er zin in en dus konden we heel wat 'Horns' de lucht in zien gaan. 'Red Marble And Gold' was een van de nieuwe nummers die zullen verschijnen op hun nieuwe album dat op 25 november wordt uitgebracht.

Het kleine podium was daarna voorbehouden voor Winter In Eden. Deze band komt uit Groot Brittannië. Ze speelden o.m. 'With Intent' van hun nieuwste album "Court of Conscience" dat geproduceerd werd door Ruud Jolie (van Within Temptation en Maiden United). Hun nummers kwamen echter niet helemaal tot hun recht omdat het geluid van de zang niet heel goed door kwam. We hoorden de tape van de backing vocals vaak harder door dan de zang van zangeres Vicky Johnson.

Er was dan niet zo heel veel volk op FemME, het publiek was wel heel divers. Mensen kwamen speciaal voor bands als Xandria uit Slovenia of anderen dan weer helemaal vanuit Zweden. Met Xandria stond Dianne van Giersbergen voor de tweede keer op het podium van FemME. Deze keer stond ze in een korte gothic jurk met epauletten van doodskoppen op het grote podium. Vorig jaar moest Xandria hun toer nog afbreken omwille van een blessure van de drummer, maar nu waren ze allemaal terug op post. Dianne mag dan een zeer klassieke, zelfs opera-achtige stem hebben, haar stem verveelt nooit. Ze heeft een mooie energieke uitstraling en het publiek houdt duidelijk van haar. Xandria bracht met o.m. 'Stardust' en 'Little Red Relish' de beste sfeer die er tot dan op het festival was geweest. Natuurlijk stond niet alleen Dianne in de "Xandria-picture", regelmatig kregen we een mooie gitaarsolo van een van de gitaristen. 27 januari zullen ze een nieuw album uitbrengen, maar op FemME speelden ze nog geen nieuwe nummers. Ze brachten wel wat klassiekers zoals 'Ravenheart'.

In de kleine zaal ging het weer brutaal hard met Infected Rain. Deze Moldavische band was een perfecte opwarmer voor FemME's headliner, want hun zangeres Jena kon melodieus zingen, maar ze kon ook schreeuwen en grunten waar menig metalzanger jaloers op zou zijn.

Maar de grunt queen zit natuurlijk bij Arch Enemy, dé headliner van FemME 2016. Blauwharige Alissa White-Gluz kan grunten als geen ander. Arch Enemy speelde op FemME hun enige Nederlandse show van 2016 én het was de allerlaatste show van hun "War Eternal" tour. Hun album "War Eternal" dateert al van juni 2014, dus aan alle mooie liedjes komt een einde. Het publiek kende nu ook de “nieuwe” liedjes heel goed dus ze zongen goed mee op 'War Eternal'. Vanaf de start van 'Ravenous' werd de show aangevuld met veel rook en vuur. White-Gluz was nog haar energieke zelve en nam samen met haar collega’s het publiek mee op deze laatste War Eternal-ride.

Zo kwam ook aan FemME 2016 een einde. Een geslaagd female-fronted metal weekend, waar we een heel aantal nieuwe bands leerde kennen zoals Circle Unbroken. Op naar volgend jaar….

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: