15 jaar na hun laatste bezoek aan ons land, keren ANOHNI and the Johnsons terug voor een exclusieve concertavond op Gent Jazz. Op zaterdag 6 juli hebben ze het hoofdpodium voor zichzelf. Met songs uit de nieuwste plaat 'My Back Was A Bridge For You To Cross' en hun indrukwekkende oeuvre presenteren ANOHNI and The Johnsons een concert, die een tijd van verandering en omwenteling omarmt, waarin ANOHNI zichzelf en de wereld oproept om "te voelen wat er echt gebeurt".

Voor het eerst in 14 jaar keert ANOHNI terug naar het intieme geluid van haar groep, The Johnsons, met een 9-koppige band met celliste Julia Kent, violist Maxim Moston, multi-instrumentalist Doug Wieselman en gitarist/producer Jimmy Hogarth. Deze zomer houden ze halt in Athene, Madrid, Parijs, Kopenhagen, Ravenna, San Sebastián, Londen, Berlijn en Gent. Hun passage op Gent Jazz op 6 juli is meteen hun enige concert in de Benelux.

Het is van 2009 geleden dat ANOHNI België aandeed in het gezelschap van haar band. ANOHNI and the Johnsons stelden destijds hun album ‘The Crying Light’ voor in een tot de nok gevulde Bozar in Brussel. In 2016 blies ANOHNI nog in haar eentje een uitverkochte AB omver met een spectaculaire vertaling van haar album ‘Hopelessness’

'It’s Time To Feel What’s Really Happening'

Op 7 juli 2023 verscheen het soulvolle ‘My Back Was a Bridge for You to Cross’: ANOHNI’s eerste studioalbum met The Johnsons in 13 jaar. De plaat werd door The New Yorker uitgeroepen tot album van het jaar. ANOHNI’s kunst en activisme zijn al een leven lang met elkaar verweven, en ook op dit meest recente meesterwerk bezingt ze een maatschappij die worstelt met ecocide, vervreemding, vooroordelen en geweld tegenover de transgemeenschap. Het centrale thema van het album en tevens de titel van de nieuwe tour, “It’s Time To Feel What’s Really Happening”, schrijft moed, veerkracht, nederigheid en eerlijkheid voor in een complexe en soms schrijnende maatschappij.

"For me, there’s no heavenly respite; Creation is a spectral and feminine continuum, and we remain an inalienable part of Nature." - ANOHNI

De inspiratie voor het album kwam van jazz-zangers Nina Simone en Jimmy Scott, Marvin Gaye's ‘What's Going On’, gesprekken met Lou Reed, en queer en transgender activisten zoals Marsha P. Johnson, die de hoes van het album siert. Co-producer Jimmy Hogarth is mee verantwoordelijk voor de retro-soul die doorschemert op de plaat.

Op Gent Jazz brengen ANOHNI and The Johnsons nummers vanop hun nieuwste worp én duiken ze diep in hun discografie die inmiddels zes albums omvat, waaronder het met een ‘Mercury Music Prize’ bekroonde ‘I Am a Bird Now’ uit 2005, toen nog onder ‘Antony and the Johnsons’.

Buitengewone livereputatie

Weinig hedendaagse zangeressen kunnen tippen aan de livereputatie van ANOHNI. Haar buitengewone, buitenaardse stem beklijft, beroert en betovert in eender welke setting. Fans weten bovendien dat elk concert van ANOHNI and The Johnsons volledig uniek en onvoorspelbaar is. De enige constante is de etherische, emotionele aard van hun songs. Ze inspireren het publiek tot introspectie en kruipen diep onder je huid. Dit wordt niets minder dan een transcendentale ervaring.

De algemene verkoop voor het concert van ANOHNI and the Johnsons op 6 juli start op vrijdag 1 maart om 10u via www.gentjazz.com

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over