Vanaf woensdag 6 november dompelt Dieter Coppens zichzelf en de kijkers met grote verwondering onder in de dierenwereld, in een nieuw seizoen van Animalitis. Hij volgt Belgische dierenexperts in binnen- en buitenland en mag bijzondere gebeurtenissen bijwonen bij zowel doorsnee huisdieren als exotische wilde dieren: van een paard met een eierstoktumor opereren tot een orang-oetan opnieuw vrijlaten in de wildernis of een gewonde neushoorn helpen.

Maar Animalitis draait niet enkel om de dieren. Dieter zet ook unieke verhalen van getalenteerde dierendeskundigen in de kijker en legt zo de onverwoestbare liefde tussen mens en dier bloot. Dieter gaat opnieuw langs bij enkele dierexperten uit het eerste seizoen van Animalitis, en de kijker leert ook nieuwe gezichten kennen. De experts nemen Dieter mee naar bijzondere plekken en tonen hem exotische dieren. Natuurlijk steekt hij zelf ook de handen uit de mouwen en waagt hij zich aan de praktijk.

Animalitis: vanaf 6 november elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

De experten

Anthony Herrel (48 jaar) - Evolutiebioloog - uit Gent

Anthony Herrel is als bioloog verbonden aan het natuurhistorisch museum in Parijs. Hij is geïnteresseerd in de evolutie van de diversiteit onder dieren. Anthony gaat elk jaar naar Frans-Guyana om onderzoek te doen naar hoe (snel) dieren zich aanpassen nadat mensen hun habitat vernielen. Dat onderzoek doet hij op amfibieën en reptielen, omdat daar de veranderingen het duidelijkst zichtbaar zijn. Hoe kan een boomkikker overleven als de bomen gerooid worden en de kikker gedwongen wordt om op de grond te overleven? Hoeveel generaties zijn nodig om zich volledig aan te passen aan leven op de grond?

Bart Pardon (35 jaar) - Specialisatie herkauwers - uit Zomergem

Bart Pardon is ondanks zijn jonge leeftijd een van de voortrekkers van de afdeling herkauwers op de Faculteit Diergeneeskunde. Zijn specialisatie is inwendige ziektes. Hierdoor staat hij aan de triage van alle binnenkomende patiënten. Bart geeft op de faculteit ook met veel plezier les aan dierenartsen in spe.

Bart Van Goethem (47 jaar) - Specialist chirurgie kleine huisdieren - uit Temse

Bart Van Goethem is hoofd chirurgie aan de faculteit van Gent. Hij is een specialist chirurgie - zo zijn er in België maar vier. In totaal studeerde Bart tien jaar om specialist te worden. Hij specialiseerde zich in zowel de algemene heelkunde, neurologie en orthopedie.

Ellen Martens (41 jaar) - Specialisatie fysiotherapie en hydrotherapie bij honden en paarden - uit Velm

Ellen Martens heeft een enorme passie voor dieren en wilde altijd al dierenfysiotherapeut worden. Ze studeerde eerst humane kinesitherapie en heeft zich daarna in Amerika gespecialiseerd in fysiotherapie voor honden en paarden. Ellen heeft nu haar eigen praktijk, ‘Het waterhof’, en ze gaat ook enkele keren per jaar naar Amerika om er les te geven aan internationale studenten.

Frederic Vandeperre (40 jaar) - Specialisatie 'loggerhead' schildpadden in de Noordelijke Atlantische Oceaan bij de Azoren - uit Mechelen

Het onderzoek van Frederic Vandeperre focust op de ecologie en de bescherming van grote oceanische soorten, zoals haaien en schildpadden, die sterk lijden onder de druk van menselijke activiteiten als visserij en vervuiling. Frederic leidt twee grote onderzoeken naar 'loggerhead' schildpadden. Dieter volgt hem wanneer hij op zee zoekt naar schildpadden om zendertjes te geven en staalafnames te doen. Frederic wil zo nagaan wat de menselijke impact, zoals plastic in de zee, op deze dieren is. Naast deze twee onderzoeken helpt Frederic gestrande schildpadden om weer gezond te worden, en laat hij hen nadien terug vrij in zee.

Hans Wilderjans (38 jaar) - Specialisatie orthopedische chirurgie bij paarden - uit Moerbeke

Hans Wilderjans studeerde diergeneeskunde optie paard. Hij werkte eerst in Frankrijk en Groot-Brittannië, maar keerde terug naar België om 'De Bosdreef' mee op te richten. 'De Bosdreef' is een gerenommeerde paardenkliniek voor zowel sportpaarden uit de wereldtop als gewone Vlamingen met hun pony. Hans mocht zich als een van de eersten en weinigen in België Europees specialist chirurgie en orthopedie paard noemen. Hij gaat vaak spreken op internationale congressen, en wordt regelmatig gevraagd om gespecialiseerde operaties in buitenlandse klinieken uit te voeren.

Nele Sabbe (42 jaar) - Specialisatie wildlife dierenarts in Zuid-Afrika - uit Gullegem

Nele Sabbe komt uit Gullegem, maar ze woont nu op een boerderij in Bela-Bela, een provinciestad in het noorden van Zuid-Afrika. Ze is er zelfstandig dierenarts en werkt in verschillende reservaten. Haar patiënten zijn giraffen, struisvogels, antilopen, buffels, neushoorns... Nele doorkruist het gebied per helikopter om bijstand te verlenen aan de verschillende dieren. Nele trekt zich het lot van de bedreigde neushoorn heel erg aan en probeert actief bij te dragen aan de bescherming van de dieren. Daarom is werken en leven in Zuid-Afrika niet zonder gevaar voor haar. Er patrouilleren dag en nacht gewapende bewakingsagenten bij het geheime reservaat voor de neushoornwezen, om de dieren en mensen te beschermen tegen stropers.

Roxanne Van Der Aa (30 jaar) - Specialisatie wilde dieren - uit Wilrijk, woont in As

Roxanne Van Der Aa werkt als dierenarts in een praktijk voor kleine huisdieren in As, waar ze nachtshiften doet. Daarnaast werkt ze in het natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Haar specialisatie is wilde dieren. Roxanne koos de optie paard tijdens haar opleiding, nadien heeft ze zich bijgeschoold voor kleine huisdieren. Omdat 60% van de dieren in het natuurhulpcentrum vogels zijn, probeert ze zich ook daarin bij te scholen. In het centrum worden vaak exotische dieren binnengebracht die niet gehouden mogen worden in België en in beslag genomen zijn. Roxanne zorgt in dat geval voor een eerste geneeskundige controle en voert de nodige operaties of vaccinaties uit.

Willie Smits (62 jaar) - Bosbouwkundig ingenieur, microbioloog, natuurbeschermer - uit Nederland

Willie Smits is een bosbouwkundig ingenieur, microbioloog, natuurbeschermer, dierenactivist en sociaal ondernemer. Al meer dan twintig jaar werkt hij voor het behoud van bedreigde apensoorten en vooral de orang-oetan. Hij is de oprichter van de Masarang stichting in Borneo en is er al 38 jaar oerwoudbeschermer. Toen Willie voor het eerst in contact kwam met een jonge orang-oetan die in gevangenschap gehouden werd, wilde hij meteen iets doen. Hij kocht de baby en bracht hem naar een opvang. Willie wilde het lot van orang-oetans verbeteren en richtte het Sintang Orangutan Center op in Borneo. Nu zitten er ongeveer 35 orang-oetanweesjes in het opvangcentrum. Hij richtte ook twee forest schools op, waar ze de weesjes leren hoe ze orang-oetan moeten zijn, om hen zo voor te bereiden op hun vrijheid.

Vinciane Schockert (45 jaar) - Biologe, gespecialiseerd in zoogdieren en beschermde inheemse diersoorten in België - uit Martelange

Vinciane Schockert is verbonden aan de universiteit van Luik. Ze werkt vooral in het veld en haar onderzoek focust zich op dassen, marterachtigen en verschillende soorten muizen. Animalitis volgt haar onderzoek naar de dassen in België. Vinciane gaat na of de schade die boeren aan hun gewassen ondervinden, door dassen of door everzwijnen werd aangebracht. Met een vallensysteem worden de dassen gevangen, ze worden verdoofd en krijgen een zender om. Zo kunnen ze volgen tot waar het territorium van de das gaat en of hij verantwoordelijk kan zijn voor de schade aan de gewassen. Vinciane heeft kunnen aantonen dat de dassen niet verantwoordelijk zijn voor de schade aan landbouwgewassen, en hierdoor heeft ze kunnen voorkomen dat de jacht op de das, een beschermde diersoort, terug geopend wordt.

Korte inhouden

Aflevering 1 (woensdag 6 november)

Dieter trekt naar de Azoren om de vervuilde leefwereld van de zeeschildpad te onderzoeken. In Frans-Guyana brengt hij met evolutiebioloog Anthony Herrel het leven van bedreigde exotische kikkers in kaart. Paardenchirurg Hans Wilderjans opereert een sportpaard op rust. De manke labrador Joppe wordt geholpen door dierenfysiotherapeut Ellen Martens.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: