Anima, het internationaal festival van de animatiefilm van Brussel, beleeft van 1 tot 10 maart zijn 38e editie.

Openingsfilm Another Day of Life
Met enige trots kondigt ANIMA haar openingsfilm aan : Another Day of Life, een indrukwekkende film, die in Cannes in officiële selectie vertoond werd en waarvan de productie gedeeltelijk in handen was van de Vlaamse studio Walking the Dog. Deze animatiefilm, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Ryszard Kapuscinski, is een mengeling van archiefbeelden, interviews en animatie. We volgen de Poolse oorlogsjournalist, die ons meeneemt in een kluwen van complotten en belangen die tijdens de koude oorlog van tel waren. In de totale chaos van de burgeroorlog in Angola, wordt Kapuscinski geconfronteerd met een gruwelijk dilemma: kiezen voor zijn beroepseer of voor zijn persoonlijk engagement. De film won reeds tal van prijzen, zoals de EFA en de Goya voor Best Animation. De film zal worden voorgesteld in aanwezigheid van regisseur Damian Nenow. MOOOV brengt de film op 24 april uit in de bioscoop.

Focus op Frankrijk
Dit jaar richt Anima de zoomlens op buurland Frankrijk. Zo kan je in Cinema Palace opnieuw gaan kijken naar langspeelfilms die de César voor Beste Animatiefilm wonnen en worden in Flagey de winnaars van de César en/of de Oscar voor beste korte animatiefilm, favoriete festivalfilms geprogrammeerd.

Anima voor volwassenen
Virtual Reality Festival - Homage aan Isao Takahata -
Tentoonstelling Paul Bush en Funan
Anima houdt ook alles wat nieuw is nauwlettend in de gaten. Daarom is er dit jaar de tweede editie van het Virtual Reality Festival, met deze keer voor het eerst een competitie. Er is ook o.a. ook een homage aan Isao Takahata en een tentoonstelling gewijd aan de geniale beeldende kunstenaar Paul Bush met o.a. zijn film Babeldom. Ook in de selectie voor volwassenen is er de film Funan van Dennis Do, dat een aangrijpend en waar gebeurd verhaal vertelt over een jonge Cambodjaanse moeder wiens gezin door de Rode Khmer uit elkaar wordt gerukt.

Anima voor kids
Voor de jonge animatieliefhebbertjes, is er de première van Corgi, over het hondje van de Queen of England in een productie van het Brusselse nWAVE (o.a. Sammy’s Avonturen). Manga liefhebbers gaan dan weer kunnen smullen van de première van Mirai van de Japanse Mamou Hosuda, die zonder twijfel één van de erkentelijkste talenten is van hedendaagse anime.

Slotavond met Live film Performance
De slotavond van Anima krijgt dit jaar een ongewoon kleedje: hij wordt ingezet met een live - film-performance uit 1914 met Gertie The Dinosaur, gevolgd door de bekendmaking van de prijzen, en tot slot een nieuwe Cowboy en Indiaan, Na hun dolle avonturen in La Bûche de Noël en La Rentrée des classes willen Cowboy en Indiaan in La Foire Agricola zich eens uitleven op de landbouwbeurs. Vincent Patar en Stéphane Aubier op hun best!

Futuranima, het platform voor de professionals, serveert ook dit jaar weer een pak gesprekken, lezingen, masterclasses en ontmoetingen met mensen die aan de motoren van de animatiefilm sleutelen.

Anima , niet alleen in Brussel
Tien dagen lang staan niet alleen de Brusselse filmzalen (Flagey, Cinematek, Cinéma Galeries en Cinema Palace) in het teken van animatiefilms voor jong en oud. Maar ook buiten Brussel, zal een deel van de programmatie te zien zijn in Gent, Leuven, Antwerpen en Genk. In totaal worden maar liefst 385 films vertoond en verwacht men 45.000 bezoekers.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over