Anima heeft in de loop der jaren zowel nationaal als internationaal een stevige reputatie opgebouwd en wordt thans beschouwd als een belangrijk jaarlijks trefpunt voor professionals uit de animatiesector. Dank zij zijn diverse partners kan het festival talrijke gasten uit binnen- en buitenland ontvangen om hun film – kort of lang – aan het publiek te komen voorstellen, gesprekken te voeren of lezingen te geven.

Dit jaar ontvangt het festival niet minder dan 8 makers van langspeelfilms, onder wie, voor het jonge publiek, de Roemeense Anca Damian voor L'Extraordinaire Voyage de Marona, Tanguy De Kermel voor Samsam, Edmunds Jansons voor Jacob, Mimmi and the Talking Dogs, en Guillaume Ivernel voor Spycies. Voor de volwassenen vermelden we producent Stéphan Roelants en filmmakers Nicolas Blies, Stéphane Hueber Blies en Denis Lambert voor de avant-première van Zero Impunity in het kader van de hommage aan de Luxemburgse studio Mélusine Productions. Gints Zilbalodis komt praten over zijn bespiegelende road movie Away, terwijl Oskar Lehemaa en Mikk Mägi, makers van het van de pot gerukte Old Man Cartoon Movie ons over het hoe en waarom van hun film komen vertellen.

De kortfilms moeten voor dit alles echter niet onderdoen: ook hier verwelkomen we een paar grote namen uit de onafhankelijke animatiefilm, onder wie Theodore Ushev, maker van het melancholische Physique de la Tristesse, die een ‘making of’ komt presenteren, en Bruno Collet voor Mémorable, bekroond met de Grand Prix op het recentste festival van Annecy. En we verwachten ook de Zweed Jonas Odell, die zijn gloednieuwe studio The Chapel Films komt voorstellen in het kader van de focus op het Noorden.

De Belgische sector wordt ruim vertegenwoordigd in de kortfilmcompetitie. Wij vermelden o.m. namen als Pieter Coudyzer met De passant, Wouter Sel en Thijs De Cloedt met Ghost Eye, Lia Bertels met On n'est pas près d'être des super héros en Kris Mergan en Geert Vandenbroele voor The Lying Angel, de film die aanleiding gaf tot een schitterende tentoonstelling over het oeuvre van Geert Vandenbroele. En dan is er nog een selectie films van Vlaams beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck.

Voor het bekronen van films in de diverse competities doet het festival een beroep op een aantal grote namen uit de wereld van de animatiefilm: Jonathan Hodgson, (Roughhouse), Sébastien Laudenbach (La Jeune Fille sans mains) en Karolina Specht (Squaring the Circle) voor de internationale, en Juan Antin (Pachamama), Alex Dudok De Wit (journalist), Sarah Van Den Boom (Raymonde et l'évasion verticale) voor de nationale competitie.

Futuranima, het programma voor de professionelen, vindt plaats van 24 tot 29 februari. Ook hier tal van binnen- en buitenlandse gasten. De Belgische gasten vertegenwoordigen de meest actieve Belgische studio’s van dit ogenblik, waaronder The Fridge, Dreamwall, Animal Tank, Fabrique Fantastique, Grid en Squarefish. Producenten uit Noordelijk en Zuidelijk Europa komen bijeen op een productieforum en er zijn diverse lezingen en ontmoetingen gepland met vooraanstaande vakmensen, onder wie Mickael Coedel (Avengers, Star Wars VII en VIII) en Hisko Hulsing, de regisseur van de recente serie Undone, een productie van Amazon Prime.

Op pakketboot Flagey kruist de bezoeker van Anima dit jaar het pad van in totaal om en bij de vijftig buitenlandse, en nog veel meer Belgische gasten.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over