And They Spoke in Anthems (BE) is de band rond full-time melancholicus Arne Leurentop, die 5 jaar (vijf jaar!) na het unaniem bejubelde debuut 'June' eindelijk een opvolger klaar heeft: 'Money Time'.

Die titel en zijn betekenis (Het is NU dat het moet gebeuren. Actie!) staat haaks op de tijd die Leurentop nodig had om de plaat te maken. Hoe dan? Hij speelde lang met het idee om, in deze tijden van fake news, een fantastisch verhaal te verzinnen over waarom deze 2e plaat zo lang op zich liet wachten. Een mislukte samenwerking met een IJslandse producer, een chalet in de Ardennen die uitbrandde waardoor ook de daar opgenomen plaat in rook opging,... het kon niet op.

De realiteit is helaas, zoals zo vaak, minder spectaculair. Leurentop is een volbloed perfectionist en had gewoon veel tijd nodig om te zeggen wat hij wou zeggen; om te blijven schaven, schrijven, schuren, om buik en brains te verzoenen. De wereld waarover hij zijn licht laat schijnen, verandert nu eenmaal sneller dan hij kan schrijven.

En wat hij schrijft komt ongeveer hierop neer: de wereld is om zeep, maar laat ons allemaal doen alsof er nog hoop is. Getuige enkele citaten 'It's 55 past 11, the future is the aftertaste'/ 'let's get the hell out of paradise, the soul of man never dies'/'Money Time, bring on the tar and feathers, Money Time, we'll beat the night together'. Maak kennis met het album via deze single / clip https://youtu.be/ti0DMI162vg

Muzikaal parkeert Money Time zich in een donkerder steegje dan voorganger June. De invloeden van 'Discobar Leurentop Senior' blijven aanwezig (Het Beatle-esque arrangement van 'Money Time', de aan Dylan schatplichtige tekstuele kronkels uit 'Hollow Parade', de poging om in 'Always Alone' Roy Orbisons hoge noot te kraken,...). Maar dit keer staan er ook meer van Leurentops actuele droefgeestige helden aan de zijlijn: Daniel Norgren, Damien Jurado, Jeff Tweedy, Leslie Feist, Villagers,...

Gastbrijdages van o.a. Karel De Backer, Jasper Hautekiet, Sam Vloemans en Pieter-Jan De Smet en de signatuur van producer Jan Chantrain (ook fine-tuner bij onder andere Douglas Firs’ Hinges of Luck en Ertebrekers’ Otel) maken Money Time tot wat het is: een sprankelend, (mee)slepend plaatje dat soms groovet, en soms opzettelijk niet, met teksten die ertoe doen, openbloeiende refreinen en meer sferen dan er manen rond Jupiter zijn.

Tot op heden was And They Spoke in Anthems live een one-man-band. Daar komt nu verandering in. Omdat Leurentop er als de dood voor is zichzelf te herhalen. En omdat het geluid op Money Time eenvoudigweg complexer is dan op June. Leurentop krijgt bij showtime ruggensteun van Maarten Flamand (The Antler King / Elefant) op snaren en pedalen, en Jan Dhaene (Ansatz Der Machine) op drums en toetsen.

Maar zelfs in trio klinkt And They Spoke in Anthems heel anders dan op plaat. Uitgebeend, en toch rijk van sound. Deze nieuwe jasjes worden met de nodige portie zelfrelativering aan de man gebracht. Dat kan u in de nabije toekomst zelf gaan verifiëren in een concertzaal in uw buurt.

Money Time komt op 1 februari uit op Huis Mortier Records

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: