Dat 'And They Spoke in Anthems' zijn nieuwste single 'Message from the future' 2 dagen voor de verkiezingen uitbrengt, is geen toeval. Het is namelijk een noodkreet.

Geschreven door een muzikant die zo vaak mogelijk de fiets neemt, zijn vleesconsumptie probeert in te perken, en zijn gsm-oplader niet nodeloos in het stopcontact laat steken. Geschreven aan mensen die méér kunnen doen dan dat, en die na deze zondag hopelijk ook eens onpopulaire maatregelen durven nemen. Het is Money Time voor de planeet!

And They Spoke in Anthems (BE) is de band rond full-time melancholicus Arne Leurentop, die 5 jaar (vijf jaar!) na het unaniem bejubelde debuut 'June' eindelijk een opvolger klaar heeft: 'Money Time'.

Die titel en zijn betekenis (Het is NU dat het moet gebeuren) staat haaks op de tijd die Leurentop nodig had om de plaat te maken. Hoe dan? Als volbloed perfectionist had hij gewoon veel tijd nodig om te zeggen wat hij wou zeggen; De wereld waarover hij zijn licht laat schijnen, verandert nu eenmaal sneller dan hij kan schrijven.

De invloeden van op zijn debuut blijven aanwezig (Het Beatle-esque arrangement van 'Money Time', de aan Dylan schatplichtige tekstuele kronkels uit 'Hollow Parade', de poging om in 'Always Alone' Roy Orbisons hoge noot te kraken,...). Maar dit keer staan er ook meer van Leurentops actuele droefgeestige helden aan de zijlijn: Daniel Norgren, Damien Jurado, Jeff Tweedy, Leslie Feist, Villagers,...

Gastbrijdages van o.a. Karel De Backer, Jasper Hautekiet, Sam Vloemans en Pieter-Jan De Smet en de signatuur van producer Jan Chantrain (oa Douglas Firs’ en Ertebrekers) maken Money Time tot wat het is: een sprankelend, (mee)slepend plaatje dat soms groovet, en soms opzettelijk niet, met teksten die ertoe doen, openbloeiende refreinen en meer sferen dan er manen rond Jupiter zijn. De pers zei:

Quote:

... Leurentop heeft na de erg lange incubatie voor zijn debuutalbum opnieuw veel tijd genomen, en het loont: hij schept veel sfeer, maakt melancholie tastbaar en wandelt weg in eenzaamheid, in de mist. Kleine grote plaat, die blijft hangen. ( PVT in DeStandaard)

Nee, folkrock is al lang niet meer het coolste genre, maar And They Spoke in Anthems is zo'n artiest die de tijdloze waarde ervan op prachtige wijze weet te benutten.... 'Leaving You Cold' (is) een ingetogen song die doet denken aan grootmeesters als Damien Jurado of Jeff Tweedy. (Humo)

“Deze man verdient uw oor, en vice versa.” / "Subtiele stemmingswisselingen waarborgen de spanning van de eerste tot de laatste noot" (Oor)

"Wat Arne Leurentop heeft afgeleverd met deze Money Time is indrukwekkend. Een plaat vol kwaliteitssongs met veel afwisseling en knappe arrangementen." (Luminous Dash)

‘Money time’ is een eigentijdse weerspiegeling op het leven waar altijd alles direct moet gebeuren ... Het staat in schril contrast met hoe Leurentop als perfectionist zijnde z’n tijd heeft genomen voor de opvolger van het ontstellende ‘June’. (Indiestyle)

"N’empêche que sans tomber dans le sentimentalisme, les notes sont justes et la musique pleine de vérité et de sincérité." (Proximus.be)

Zo kan deze tweede full-cd van ‘And They Spoke In Anthems’ nog meedingen naar een prominente plaats in onze jaarlijst die we hier eind 2019 zullen publiceren (Rootstime)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: