MNM sensibiliseert luisteraars rond verkeersveiligheid

1 op 4 Vlaamse jongeren vindt dat we in een onveilig fietsland wonen. Nochtans draagt amper 9% van de jongeren regelmatig een fietshelm tijdens het fietsen. Dat blijkt uit een enquête die radiozender MNM en VAB uitvoerden bij 868 jongeren. Vanaf vandaag sensibiliseert MNM jongeren twee weken lang rond fietsveiligheid met "De Verkeersweken".

Uit het onderzoek van MNM en VAB blijkt dat 1 op 4 deelnemers vindt dat België een onveilig fietsland is. Slechte fietspaden, een gebrek aan fietspaden en drukke wegen worden aangehaald als de belangrijkste redenen daarvoor. Nochtans heeft maar 23% van de fietsers een fietshelm waarvan 60% hem zelden of nooit opzet.

Fietshelm onpopulair

En net dat werkt de onpopulariteit van de fietshelm in de hand, want 44% van de ondervraagden zei nooit een fietshelm te dragen omdat niemand het draagt. Ook functionele redenen zoals het niet gemakkelijk zitten van een helm (42%) en de last om het ding op te bergen (42%) worden aangehaald als redenen. Bovendien vindt 39% van de ondervraagden dat hij het haar in de war brengt. 33% van de jongeren vindt een helm gewoonweg belachelijk. Amper 9% van de fietsers gebruikt regelmatig een fietshelm. Meer zelfs: slechts 1 op de 3 zou een fietshelm willen verplichten.

Slechte zichtbaarheid

De enquête toont verder aan dat onze jongeren het qua zichtbaarheid op de fiets ook niet altijd goed doen. Bijna de helft (45%) van de ondervraagden bezit geen enkele fluokledij. 30% gebruikt dan weer niet altijd zijn verlichting. En qua veiligheid kan deze ook tellen: 29% van de deelnemers geeft toe al eens dronken op zijn of haar fiets te zitten.

MNM sensibiliseert

MNM wil daarom vanaf vandaag twee weken lang zijn luisteraars sensibiliseren rond veiligheid op de fiets.Tijdens de eerste week zal Peter Van de Veire in zijn ochtendshow focussen op het gebruik van de fietshelm. Sophie Bergé was bijna dood omdat ze geen fietshelm droeg. Daarom wil ze zelf aan de minister vragen om fietshelmen verplicht te maken. Peter en Julie helpen haar daarbij. Tijdens de tweede week gaat Tom De Cock dieper in op zichtbaarheid in het verkeer en geeft hij onder andere fluorescerende rugzakhoezen weg.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over