In de laatste aflevering van Alloo in de Gevangenis praat Luk Alloo met gevangenen over de beweegredenen van hun crimineel gedrag. Waarom zijn ze op het verkeerde pad beland? Wat was de aanleiding om voor criminele daden te kiezen? Hoe zijn ze met justitie in aanraking gekomen?

Alle gedetineerden hebben een eigen verhaal waarom ze strafbare feiten hebben gepleegd. Geweld, agressie, dronkenschap, drugsgebruik zijn veelvoorkomende redenen, maar ook probleemgedrag op school, fricties met ouders en vrienden, geldgebrek, kickgedrag, gedragsstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen blijken vaak voorkomende aanleidingen om crimineel gedrag te plegen.

François werd in de jaren tachtig veroordeeld voor levenslang en zit ondertussen al 29 jaar in de gevangenis. “Mijn vader was agressief, zijn gedrag heeft mij getekend. Toen mijn vrouw vreemd ging, ben ik door het lint gegaan, en heb ik haar gedood.”

Suat werkte vroeger als kapper. Na een financiële tegenslag zette hij een drugs- en wapenhandel op om uit zijn schulden te komen. Suat werd veroordeeld tot 9 jaar cel. “Iedereen kan fouten maken”, zegt Suat. “Dankzij het programma heb ik een vriendin leren kennen, zij bezoekt mij elke dag in de gevangenis. Voor haar kap ik voorgoed met alles en bewandel ik het goede pad.”

Danny werd veroordeeld tot levenslang voor een levensdelict en zit al 18,5 jaar. “Als kind werd ik opgevoed in instellingen, van mijn 4, 5 jaar is het beginnen fout lopen”, stelt Danny nu. “Ik heb veel slagen gekregen van de opvoeders, die agressie heeft zich opgestapeld. Mijn stiefvader heeft mij als kind leren stelen. Ik was al van kleins af aan op zoek naar warmte, warmte die ik nooit heb gevonden.”

Koen zit al 6 jaar voor drugshandel. “Het is begonnen met het pikken van fietsen en brommertjes. Op mijn achttiende dealde ik softdrugs in discotheken. Ik verdiende leuk geld. Maar ik werd gepakt en belandde drie maanden in de gevangenis. Toen dacht ik ‘Hier kom ik nooit meer terug! Maar even later zette ik een grote drugsdeal op louter en alleen voor de centen. En nu zit ik toch in de gevangenis.”

Cissen zit al 8 jaar voor drugshandel. “Ik ben laat gestart”, analyseert Cissen. “Ik dacht dat ik het heel goed georganiseerd had, maar toch zit ik hier.”

Erik werd veroordeeld tot 25 jaar cel voor doodslag en zit nu al 13 jaar in zijn cel. “Ik heb in een instelling gezeten waar ik als achtjarige werd misbruikt door oudere jongens. Ik heb die feiten aangegeven en dat misbruik gesignaleerd, maar zonder resultaat. Op mijn dertiende heb ik een zelfmoordpoging ondernomen. Ik stapelde die woede en onmacht op en tijdens een ruzie is dat allemaal bovengekomen. Ik zoek geen excuus voor mijn feiten, maar ik stel alleen vast dat mijn jeugdjaren mij hebben getekend.”

“Als kind was ik al een deugniet”, zegt François. “Ik was dertien en ik reed met een kraan een sigarettenwinkel binnen tot in de living. Ik werd vroeg ploegbaas aan de haven en ik heb mij laten verleiden om in de haven spullen uit containers te halen en door te verkopen. De verleiding was de oorzaak, iedereen deed het, waarom zou ik het niet doen?”

Maxx koos al op zijn zestiende voor het Antwerps nachtleven. “Ik ben letterlijk in de criminaliteit gerold”, zegt Maxx. “Ik heb het meegekregen van een oom. Het was een kick, je werd goed betaald, ik ging in op de verleiding van het snelle geld en het nachtleven trok mij aan. Maar schone schijn heeft weinig diepgang, want zie ons hier nu zitten. Op een dag is een overval uit de hand gelopen met fatale afloop. Ik verdiende het om te sterven toen. De pijn van mijn daden blijft, ook na 17 jaar in de gevangenis. Ik probeer naar de vrijheid toe te werken, maar ik vraag mij af of ik die vrijheid wel verdien.”

Alloo in de gevangenis: vanavond om 21.30 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: