Suikerrock voegt Tourist LeMC en Alice on the Roof toe aan de line-up van zaterdag 30 juli.

Geen hiphop, geen kleinkunst of folk, want Tourist LeMC creëerde een totaal nieuw genre dat hem geen windeieren opleverde. Met ‘En Route’ leverde hij zijn ‘pièce de résistance’ af en die MIA voor beste doorbraak kwam niet uit de lucht vallen!

De 20 lentes jonge Alice Dutoit, alias Alice On The Roof is reeds een hype in het Franstalige gedeelte van ons land, en inmiddels valt ook Vlaanderen voor deze popnimf met het roze kapsel. De Suikerrock zaterdag line-up telt inmiddels vier namen: Alice on the roof, Tourist LeMC, Balthazar en dEUS. Meer namen volgen binnenkort.

Tourist Lemc

Je zou ‘En Route’, de tweede langspeler van Tourist LeMC misschien wel de ultieme soundtrack kunnen noemen voor een lange autorit, liefst over ellenlange autostrades en een weerpatroon dat om de tien minuten wil veranderen.

Zijn hart lijkt te regenen, laat een fractie van een seconde later de zon weer schijnen, en tovert sneeuwvlokjes tevoorschijn wanneer je ze absoluut niet verwacht. Hij ontroert je, maar laat je tegelijkertijd ook glimlachen en hoofdschuddend ‘gaai hebt gelaaik’ denken. Als je naar de man luistert, dan luister en denk je in het Antwerps, je omarmt zijn eerlijke, spitsvondige, bijna taalvirtuoze teksten en je herkent meteen waar hij het over heeft.

Hij slaat een brug tussen muzikale werelden, het is geen hiphop, het is ook geen kleinkunst of folk, of wat dan ook. Hij ontwikkelde gewoon een totaal nieuw genre. Eentje waarmee je vriend en vijand meteen kan overtuigen. Hij vangt je in zijn verhalen die net zo goed de spirit van een grootstad behandelen als dat ze een rigoureus leeg landschap lijken te beschrijven.

Hij is de enige echte erfgenaam van Wannes Van De Velde, dat kon je al vaststellen in zijn bewerking van diens ‘Deze nacht’, maar hij gaat ook veel verder. ‘En Route’ is een fabuleus album en live is hij ontwapenend charmant. Hij sluit je meteen bij de eerste song al in de armen, en lost dan zijn houdgreep niet meer. Later dit jaar staat ie in de Lotto Arena, een thuiswedstrijd zoals Barcelona die speelt in Camp Nou. Maar eerst komt ie op Suikerrock uw ziel halen, en dit keer geeft u die met plezier mee aan hem. Draai er alvast een strikje rond en steek ’m in uw rugzak die u op zaterdag 30 juli voor uw voeten deponeert op het Tiense marktplein, tot hij beleefd in het Antwerps komt vragen of hij ’m mag meenemen. Wij staan naast u.

Alice On The Roof

Heel vaak gebeurt het nu ook weer niet dat uitstekende pop van uit het ‘zuiden’ van het land doordringt naar onze contreien. In het geval van Alice On The Roof echter is dat overduidelijk wel gelukt. Ze heet gewoon Alice Dutoit, en stond al even gewoon op het prestigieuze Texaanse SXSW- festival te blinken een zucht geleden. Je kent ze van die fijne Oscar & The Wolf cover ‘Princes’, en intussen ook al wel van dat fijne nummertje ‘Lucky you’, zo’n oorwormpje waar je niet van verlost lijkt te raken de hele dag.

Alice combineert een frêle stem met bij wijlen blitse electronica en laat geen moment de kracht van een song verloren gaan. Dit zijn geen evidenties als je zo verschrikkelijk jong bent, ze is een jaar of twintig, maar ze lijkt songs te smeden alsof ze dat al een decennium of vijf doet. Wat ook altijd fijn is om te horen in een Belgische act is vlekkeloos Engels, geen geforceerde uitspraak, maar gewoon authentiek. Vorig jaar op Pukkelpop charmeerde ze ons een kleine drie kwartier mateloos. Dit jaar op Suikerrock mag dat heel graag nog eens zo zijn. Ze heeft net haar debuutalbum ‘Higher’ uit, geproduceerd door Tim Bran, de man achter o.a. London Grammar en La Roux, en ook die bleek niet ongevoelig voor de kwaliteiten van dit, en dat mogen we echt wel zeggen, zeer fijne Belgische product. Live krijgt ze ondersteuning van een percussionist en een partner in de electronica, wat het geheel bijzonder genietbaar maakt. Best te smaken op een marktplein in Tienen, laten we afspreken zaterdag 30 juli?

Feel the vibe, taste the sweetness!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: