In Afvallen en Opstaan volgen we sinds woensdag 9 januari 2013 vijf weken lang het zware parcours dat obesitaspatiënten afleggen in hun strijd tegen de kilo’s. In de eerste aflevering speelde Patrick na een intens jaar van afvallen en opstaan maar liefst 100 kg kwijt. Het begin van een heel nieuw leven. De start van Afvallen en Opstaan wist 556.200 kijkers te boeien, goed voor een marktaandeel van 24,3% (VVA 18-54, alle cijfers live +5).

Ook de 27-jarige Femke – die op woensdag 16 januari 2013 te zien is in de tweede aflevering van Afvallen en Opstaan – is net zoals bijna één op twee mensen in Vlaanderen zwaarlijvig. Ze weegt 144 kg en heeft zich voorgenomen daar iets aan te doen. Zoals heel wat diëters viel Femke in het verleden ettelijke kilo’s af, die er na verloop van tijd geleidelijk aan weer bijkwamen. Ze wil haar obesitas overwinnen met een professioneel team dat haar een jaar lang intensief zal begeleiden.

Tijdens een gesprek met dokter Jacobs wordt Femke gewezen op de gezondheidsrisico’s van haar te hoge body mass index. Ze heeft namelijk een BMI van 50,42 en lijdt bijgevolg aan morbide obesitas. Femke besluit de strijd tegen de kilo’s aan te gaan met een combinatie van gezonde voeding, sport en gedragstherapie. Psycholoog An Strauven onderzoekt hoe het overgewichtsprobleem van Femke is ontstaan en in welke situaties ze troost zoekt in voeding. An coacht Femke doorheen het hele proces en motiveert haar op de moeilijke momenten.

Motiveren, dat is ook de missie van bewegingscoach Yves Devos. Hij begeleidt Femke tijdens de sportactiviteiten en triggert haar zelfvertrouwen tijdens een survival in de Ardennen. Diëtiste Joke Ramakers neemt op haar beurt het eetpatroon van Femke onder de loep. Door haar job als verpleegkundige eet Femke erg onregelmatig en stopt ze geregeld bij een fastfoodrestaurant. Daardoor geeft ze haar lichaam niet de kans om voldoende bouwstoffen op te nemen. Joke stelt een plan op om daar verandering in te brengen. Femke droomt ervan om ooit 72,5 kg te wegen en begint vol goede moed aan het traject dat ze zal volgen om dit doel te bereiken.

Afvallen en opstaan vanavond om 21.35 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: