Honderden artiesten strijken deze zomer neer in binnenstad voor talrijke zomerevenementen

Van 26 juni t.e.m. 28 augustus genieten Mechelaars en bezoekers van De Zomer is van Mechelen, een gevarieerde reeks zomerevenementen in de Mechelse binnenstad. Feest en sfeer verzekerd met o.a. ParkPop, Ottertrotter, Vis-Pop, Dijlefeesten en het absolute hoogtepunt: de 20ste editie van Maanrock. Muzikale festivals worden afgewisseld met cultuur en sport- en speelplezier voor jong en oud. Voor de langste gratis festivalzomer moet je in Mechelen zijn!

Mechelen maakt zich op voor een lange, zalige zomer. Vertrouwde toppers zoals Ottertrotter, ParkPop, Mechelen Zingt, Bal Populaire, Dijlefeesten en Vis-Pop zijn dit jaar opnieuw van de partij. Ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken met een gloednieuwe expo Zot Geweld in het Hof van Busleyden en de D.ART kunstroute doorheen de stad. Mechelen zou geen echte Kinderstad zijn als er geen uitgebreid familieprogramma wordt voorzien, dus werkt ook Rommy samen met de organisatoren aan een leuk programma voor de kleinsten onder ons.

De kers op de taart wordt ongetwijfeld de grote feesteditie van Maanrock, dat dit jaar 20 jaar bestaat. Drie dagen lang zal je kunnen genieten van meer dan 80 artiesten verspreid over vier podia die samen een waaier aan muziekgenres brengen. “Mechelen doet het weer: de langste gratis festivalzomer staat in de steigers. Nu het zonnetje begint te schijnen begint iedereen echt af te tellen naar De Zomer is van Mechelen. De eerste reeks namen zullen die goesting in de festivalzomer alleen maar aanwakkeren. Want we halen ook dit jaar erg straffe namen naar onze stad. Je merkt ook al meteen dat het op elk festival een feest zal zijn. Er zijn de nationale en internationale toppers op Maanrock, maar ook Dijlefeesten, Parkpop, Vis-Pop en Ottertrotter zullen meer dan de moeite zijn”, aldus Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest.

Feesteditie 20 jaar Maanrock

Het twintigjarig bestaan van Maanrock zal niet ongezien voorbij gaan. Drie dagen lang (26-27-28 augustus) wordt de Mechelse binnenstad ingepalmd door meer dan 70 artiesten, verdeeld over vier verschillende podia. Het Groot Podium maakt plaats voor grote namen terwijl op het Feest Podium de meest boenkende beats klinken. Het gezellige Hof van Busleyden brengt jazz op vrijdag, beiaard en klassiek op zaterdag en harmonieën, fanfares en brassbands op zondag. Het Apart Podium serveert op zaterdag een piekfijne selectie pop- en rockbands en op zondag wordt het ingepalmd door de Maanrockrally-finalisten.

Eerder werden Tout Va Bien, K3 en Soul’Art aangekondigd en ook nu wordt de affiche aangevuld met toppers. De band Snap! zal op vrijdag 26 augustus het podium op de IJzerenleen doen daveren. Iédereen kent hen ongetwijfeld van hun megahits ‘Rhythm is a Dancer’ en ‘The Power’. Hun songs werden platgedraaid in de jaren negentig op alle feestjes en zijn tot op de dag van vandaag bij jong en oud bekend. Pure nostalgie!

Daar blijft het niet bij want ook De Jeugd Van Tegenwoordig is dit jaar van de partij! In 2015 bestond de band tien jaar en vierden dit lustrum met een serie aan concerten met o.a. een bomvolle Ancienne Belgique. De Nederhoppers kwamen in een stroomversnelling na hun allereerste hit ‘Watskeburt’ maar ook ‘Holloreer’, ‘Sterrenstof’, ‘Get Spanish’ en ‘Manon’ waren telkens een schot in de roos. Of de Jeugd Van Tegenwoordig ooit zal stoppen met puberen? Hopen van niet! Als er één band zich in de muziekscène heeft verankerd, dan is het De Jeugd Van Tegenwoordig wel!

Level 42, ook wel de hitmachine van de jaren tachtig, zullen je strakke en tot in perfectie uitgevoerde songs bezorgen op Maanrock! De opgewekte jazzfunk en jazzpop die de band brengt is bekend om hun wereldbekende hits ‘Something About You’, ‘Sun Goes Down’, ‘Lessons in Love’ en ‘Leaving Me Now’. Verwacht je dus aan niets minder dan smaakvolle jaren tachtig hits!

Verder wordt het lijstje aangevuld met populaire bands en artiesten zoals Paul Michiels, Willy Sommers, Gloria Boateng, Uberdope, Team Marmalade, Het Zesde Metaal, ID!OTS en dj’s Faisal en Turntable Titties zullen de twintigste editie van Maanrock onveilig maken! Midden juni wordt de volledige programmatie bekend gemaakt.

Proef van de wereld op Ottertrotter

De aftrap voor De Zomer is van Mechelen geven we op 26 juni op Ottertrotter, het oergezellige wereldfestival. Dans op muziek uit alle windstreken, snuister op een kleurrijke wereldmarkt, leef je uit tijdens creatieve workshops of zweet het uit tijdens enkele sport- en spelactiviteiten.

De spits afbijten op het podium doet Radio Oorwoud, een beestig showbalorkest met Hannelore Bedert en Dimitri Leue. Zij zullen ervoor zorgen dat kinderen van 6 tot 666 jaar uit de bol gaan. Aansluitend brengen Rootman J. & Zionyouth Crew zwoele en sterke reggaebeats waarop je niet zal kunnen stilstaan. Paradise Bangkok Molam International Band zorgen voor een mix van traditionele Thaïse popmuziek uit de jaren zestig en zeventig met een vleugje folk-rock, blues en dub. Vervolgens zal je van je sokken worden geblazen door de legendarische grondlegger van de vurige funanà, Bitori, en de Malineese Vieux Farka Touré die ook wel de ‘Hendrix van de Sahara’ wordt genoemd. Tot slot zorgt Funky Bompa voor hemelse tropische beats om je avond in stijl af te sluiten. de oerwout dj zorgt voor sfeer tussen de optredens door.

“Duurzaamheid is een belangrijk gegeven in ons beleid, logisch dus dat we dit ook in de festivals doortrekken. Ottertrotter is altijd al duurzaam geweest, dit jaar willen we dit nog versterken. De wereldmarkt staat in het teken van duurzaamheid - omdat dit het nieuwe thema van Mechelen Mondiaal is - en bovendien zal Ottertrotter vanaf dit jaar gebruik maken van herbruikbare bekers. Op die manier staan we een stap dichter bij het organiseren van een zo milieuvriendelijk mogelijk evenement en doen we ervaring op om dit zo snel mogelijk naar andere evenementen uit te breiden”, aldus Marina De Bie, Schepen van Duurzaamheid en Internationaal beleid

ParkPop laat de Kruidtuin elke donderdag vollopen

ParkPop strijkt twee maanden lang elke donderdagavond neer in het gezelligste park van de Mechelse binnenstad, de Kruidtuin. Van 30 juni t.e.m. 18 augustus geniet je er van de meest uiteenlopende muziekgenres en shows. (De vierde ParkPop zal uitzonderlijk doorgaan op woensdag 20 juli i.p.v. donderdag 21 juli.)

Beginnen doen we met Les Truttes, een coverband van jewelste die dit jaar hun

20ste verjaardag voluit vieren. De week erna verwelkomen we Café Flamand o.bv. Miguel Wiels, Peter Van de Veire en Niels Destadsbader. Zij zorgen voor een avond met 50 jaar aan Vlaamse hits, en ook de Franse Chanson Clo Clo ’69 met Pascal Deweze en Nicolas Rombouts mogen niet ontbreken. Radio Botanique zorgt na elk optreden voor een knallende dj-set als afsluiter. Binnenkort maken we de volledige affiche bekend, maar verwacht je zeker nog aan enkele topnamen!

Dijlefeesten

Dijlefeesten is toe aan zijn 41ste editie en vindt dit jaar plaats van 8 juli t.e.m. 10 juli. Dit festival, waarbij vernieuwing voorop staat, is een vaste waarde in de Mechelse binnenstad. Op de Vismarkt zal het een groot feest worden met tal van dj’s, terwijl op de Melaan een resem bands aantreden.

Doorheen het jaar schuimen de organisatoren tal van concerten af binnen de alternatievere muziekscène. Dit maakt dat ze elk jaar opnieuw een straffe line-up in de aanbieding hebben. Niemand minder dan Faces On TV en Equal Idiots staan op de affiche van Dijlefeesten 2016! Alain Croon, voorzitter van de Dijlefeesten, is zeer tevreden: “Dijlefeesten is een festival dat zwaar inzet op de toekomst van de alternatieve muziek. Met Equal Idiots, de huidige nr. 1 in de afrekening en Faces On TV, met hun nieuwe single hotshot van de week bij Studio Brussel mikken we recht in de roos. Het volledige programma met tal van actuele alternatieve kleppers en enkele grote namen wordt volgende week bekend gemaakt”.

Vuurwerk en muziek op 11 en 21 juli

Op maandag 11 juli zorgt Mechelen Zingt voor een groot meezingfeest op de Grote Markt met Wim Leys & Band. Zing en dans ongegeneerd met vrienden en familie op tal van klassiekers. Krantjes met liedjesteksten worden uitgedeeld zodat je uit volle borst en onvervalst kan meezingen.

Een week later zetten we het feest verder met Bal Populaire op donderdag 21 juli. Vier met een gezellige massa de nationale feestdag, en dat in retrostijl met Radio Modern. De Radio Modern ploeg escorteert je de hele avond op de leukste en meest swingende beats waar een dansinitiatie en de nodige randanimatie niet aan mogen ontbreken.

Bij zowel Mechelen Zingt als Bal Populaire sluiten we af met een knallend vuurwerk!

Vis-Pop blaast 10 kaarsjes uit

Op zaterdag 6 augustus viert Vis-Pop zijn tiende editie. Dit volwaardige muziekfestival vindt plaats op de Vismarkt en Haverwerf. Om de verjaardag extra goed in te zetten, serveren de organisatoren een gevarieerde line-up om vingers en duimen van af te likken, met in de hoofdrol jong Belgisch talent. Aan Rock ’n Roll geen gebrek want de talentvolle band Jacle Bow zal het podium doen daveren maar ook de rijzende ster Emma Bale zal menig hartje sneller doen slaan! Kortom: zomerse beats, stevige gitaren en een goede portie hiphop op het menu!

Vis-Pop is ontstaan als benefietconcert en houdt vandaag nog steeds trouw vast aan hun concept. Alle opbrengsten worden weggeschonken aan goede doelen. Eén daarvan is de Mechelse Volkskeuken, een project van vzw Mechelse Hattrick. “Iedere zondag bereiden zo’n acht kooklustige vrijwilligers in Dienstencentrum Den Deigem soep, een hoofdgerecht en een dessert. Lekker én goedkoop. Door een gevarieerde groep mensen samen te brengen, trachten we de integratie van kansengroepen te stimuleren en het sociaal isolement van mensen in armoede en/of eenzaamheid te doorbreken.” Daarnaast draagt Vis-Pop zijn steentje bij aan Nona Werft voor de bouw van een nieuwe theaterzaal en aan Villa Clementina, een kinderdagverblijf in Zemst voor jonge kinderen met én zonder beperking.

En meer …

Net zoals de voorbije jaren nemen we de hele Zomer lang externe organisatoren mee in de agenda. De jaarlijkse beachvolley onder de toren, Mechelen Kinderstrand, de wekelijkse beiaardconcerten en het Maneblusser Na-Tour Criterium worden mee opgenomen maar ook nieuwkomers als Komeet, Zomerbar @ T’Île Malines en Veeïesta zijn dit jaar van de partij. Ook op vlak van kunst en Urban Culture valt er heel wat te beleven met D.ART en ook de nieuwe expo Zot Geweld in het Hof van Busleyden die officieel zijn deuren opent tijdens het weekend van Maanrock. “De Zomer is ondertussen veel meer dan muziek. Het is een hele zomer lang elkaar ontmoeten en plezier maken. En dat kan alleen maar omdat er zoveel partners aan meewerken. Naast de gekende festivals mag de Mechelaar zich ook verwachten aan Mechelen Kinderstad, Komeet, Zomerbar @ T’Île Malines, Vee-ïesta en nog zoveel meer.”

Dankjewel

De Zomer zou niet van Mechelen zijn zonder de inspanningen van al onze partners en de steun van talrijke sponsors. “Uiteraard investeren we als stad met veel overtuiging heel wat middelen in een feestelijke zomer. Maar zonder sponsors geen festivalzomer. Dit jaar zetten 5 Vrienden van de Zomer hun sterke schouders onder het totaalplaatje: Win For Life, Telenet, Maes, Willemen en Gazet van Antwerpen. Voor ons is het als organisatie erg belangrijk om te kunnen rekenen op zulke sterke partners”, besluit Kristof Calvo.

Zomeragenda:

  • Ottertrotter: 26 juni
  • Parkpop: 30 juni t.e.m. 18 augustus
  • Dijlefeesten: 8 t.e.m. 10 juli
  • Mechelen Zingt: 11 juli
  • Bal Populaire: 21 juli
  • Vis-Pop: 6 augustus
  • Maanrock: 26-27-28 augustus

Alle info: www.dezomerisvanmechelen.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: