Een woelige geschiedenis – vanaf dinsdag 5 oktober op Canvas

Afghanistan staat dezer dagen volop in de belangstelling. Alweer. Vandaag lijkt het de hel voor vrouwen en al wie snakt naar vrijheid, maar ooit was Afghanistan een walhalla voor hippies en Kaboel een behoorlijk westerse stad. Hoe is het zover kunnen komen? De vierdelige reeks Afghanistan, the Wounded Land vertelt de woelige geschiedenis van dat Aziatische kruitvat in de voorbije 60 jaar, aan de hand van archiefbeelden en getuigenissen van mensen die persoonlijk betrokken waren bij de vele conflicten die het land al die tijd verscheurden.

In de jaren zestig heerste er vrede in Afghanistan en stelde koning Mohammed Zahir Shah het land open voor de wereld. Kaboel leek wel een Europese hoofdstad; vrouwen kregen meer vrijheid en konden zich kleden zoals zij wilden. Het was een bestemming voor hippies op zoek naar goedkope drugs en exotische avonturen. Maar onder de oppervlakte bevond het land zich op een kruispunt: tussen Oost en West, islam en communisme, moderniteit en traditie. Toen de communisten eind jaren zeventig de macht grepen, explodeerden die tegenstellingen, en begon een reeks oorlogen die nog altijdvoortduren.

Afghanistan. The Wounded Land bekijkt zes decennia Afghaanse geschiedenis door de ogen van zij die erbij waren: strijders en burgers, mannen en vrouwen. Hun persoonlijke herinneringen aan de gouden jaren ‘60, de Sovjet-bezetting, de burgeroorlog, het Taliban-regime, 9/11 en de nasleep daarvan, openen nieuwe perspectieven op Afghanistan, zijn bevolking en zijn lot. De verhalen worden geïllustreerd met een unieke selectie beelden uit archieven in Afghanistan, Rusland en de Arabische wereld. Zo geeft deze documentaire een nieuw inzicht in wat er fout ging in het verleden en wat de toekomst kan brengen.

Afghanistan. The Wounded Land: vanaf dinsdag 5 oktober omstreeks 23.00 uur en op VRT NU.

Aflevering 1: Koninkrijk

In de jaren zestig was Afghanistan verdeeld tussen een verwesterde elite en een traditionele, grotendeels arme meerderheid van de bevolking. Een communistische revolutie zette die tegenstellingen op scherp.

Afghanistan kende in de jaren ’60 een vredevolle periode. Koning Zahir Shah stelde zijn land open voor de wereld. In die tijd zag Kaboel eruit als een Europese hoofdstad; in de beste hotels werden schoonheidswedstrijden en modeshows georganiseerd. Het was een bestemming voor hippies op zoek naar avontuur, vrijheid en verlichting. Maar niet iedereen was blij met die veranderingen. Het land was diep verdeeld tussen een verwesterde elite en de meerderheid van de bevolking, die ongeletterd en arm bleef. Toen de communisten in 1978 de macht grepen, kwamen alle tegenstellingen met elkaar in botsing en begon een eindeloze oorlog.

Met getuigenissen van onder meer: de broer van de laatste koningin van Afghanistan, Homayoun Assefi; Miss Afghanistan 1972, Zohra Yousuf; de voormalige Afghaanse minister van Mensenrechten, Sima Samar; en Fahrid Mazdak, een voormalig bestuurslid van de Afghaanse Communistische Jeugd.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: