Sinds de opgemerkte release van hun debuutalbum ‘Musique de France’ eind 2016, zet de Parijse crew, Acid Arab, (ongeveer 260) onvergetelijke liveshows neer. Met hun bedwelmende mix van scherpe westerse elektronica en beats, oosterse geluiden en vocalen gooien ze hoge ogen in zowel de clubscene als op festivals. Hun tweede lp ‘Jdid’, wat (handig meegenomen) ‘nieuw’ betekent in het Arabisch, verschijnt deze maand via het Brusselse Crammed Discs en neemt je mee naar zowel de rokerige kelders van Istanbul, als de uitgestrekte woestijnduinen.

Met Jdid (wat nieuw of fris betekent in het Arabisch) zet de band een enorme stap vooruit op hun pad en verdiepen ze de dialoog tussen de noordelijke, zuidelijke en oostelijke kusten van de Middellandse Zee. Jdid bevat bijdragen van Algerijnse vocalisten Radia Menel, Sofiane Saidi, Amel Wahby en Cheikha Hadjila, van de Turkse kunstenaar Cem Yildiz en de Syrische toetsenist Rizan Said, evenals nummers geschreven in samenwerking met (!) de Tunesische / Belgische producer Ammar 808 en met Les Filles d'Illighadad uit Niger.

Toetsenist Kenzi Bourras trad oorspronkelijk toe tot Acid Arab om hun live shows te spelen, maar hij is nu een volwaardig lid van de band en zijn Algerijnse roots speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van de nieuwe nummers, waarvan sommige kunnen worden omschreven als retrofuturistische raï.

  • “one of the albums of the year” Gilles Peterson
  • “skilful blend of techno and Arabic music shows how diverse global sounds can be integrated into western music with both respect and dynamism. Classy stuff” Uncut
  • “In a world filled with monotony, it’s refreshing to hear something like this” Electro Album of the Month 8/10 Mixmag

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over