Cancel culture was de voorbije jaren een beladen thema. Artiesten hun onaanvaardbare teksten, uitspraken of gedrag leiden steeds vaker tot publieke verontwaardiging en het oproepen tot een boycot van hun repertoire. Maar is dergelijke ban wel legitiem wanneer controverse regelmatig resulteert in hogere streamingcijfers en een stijgende populariteit?

AB en KU Leuven willen het fenomeen van cancel culture in de muziekwereld verder onder de loep nemen. Ze organiseren daarom een panelgesprek in de AB Club op maandag 29 november .

Het panel bestaand uit Jenny Janssens (FutureLab, No Thanks!), Gerrit Kerremans (VRT), Aafke Romeijn (muzikant/schrijver/journalist), Koen Lemmens (KU Leuven), Tom Bonte (Ancienne Belgique) en moderator Korneel De Clercq (Radio 1) probeert de thematiek in context te plaatsen en er duiding aan te geven.

Ze gaan daarbij op zoek naar antwoorden op vragen zoals: Wordt cancel culture tenietgedaan omdat we kunstenaars van hun kunst scheiden? Mogen we dat als fans en luisteraars eigenlijk wel doen? Hoe moet de muziekwereld omgaan met het fenomeen? Dragen gatekeepers als concert- en festivalorganisatoren, muzieksamenstellers en labels een verantwoordelijkheid voor het al dan niet promoten van gecancelde artiesten?

Over het panel:

Jenny Janssens

Jenny is filosoof ‘Hedendaagse Uitdagingen’ en bedrijfsethicus, programmamaker in het FutureLab in de Tilburgse bibliotheek LocHal en co-founder van No Thanks!, een platform dat awareness creëert rond intimidatie tijdens concerten en festivals. Ze schreef haar masterscriptie over cancelcultuur, waarin ze onder andere op zoek ging naar een antwoord op de vraag: ‘Wat doen we met het werk van immorele artiesten?’

Gerrit Kerremans

Gerrit is al 14 jaar Head of Music bij de VRT. Hij kent als geen ander het DNA van de verschillende radiozenders en hun publiek. Een belangrijk onderdeel van zijn job is de playlists van de zenders divers en relevant houden. Daar horen ook gevoelige keuzes bij rond het spelen van muziek van gecancelde artiesten.

Aafke Romeijn

Aafke is muzikant, schrijver en journalist. Ze zetelt ook in het bestuur van de Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten en behartigt de belangen van popmuzikanten in Europa in het ECSA. De ongekroonde koningin van de Nederlandse electropop spreekt zich in haar columns openlijk uit over het programmeren van werk van gecancelde kunstenaars.

Koen Lemmens

Koen is hoogleraar Europees en internationaal mensenrechtenrecht, grondwettelijk recht en mediarecht aan de KU Leuven. Hij doceert persrecht aan de VUB en is Belgisch directeur van het European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation (EIUC) in Venetië. Hij is ook advocaat aan de Brusselse balie, gespecialiseerd in procedures voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Tom Bonte

Tom is sinds september 2020 algemeen directeur van AB. Voordien stond hij negen jaar lang aan het roer van het Brusselse multidisciplinaire kunstenhuis Beursschouwburg. Daarvoor was hij onder andere actief als programmator bij Vooruit in Gent en als assistent-programmator bij deSingel in Antwerpen. Tom is ook voorzitter van de raad van bestuur van het Brussels Kunstenoverleg en lid van de raad van bestuur van OKO, het Overleg Kunstenorganisaties.

Moderator: Korneel De Clercq

Sinds september 2021 hoor je de innemende radiostem van Korneel het vaakst in Classic Stories op Radio 1. Daarvoor presenteerde hij op dezelfde radiozender jarenlang Wonderland, Watskeburt?!, Braakland en Classics. Wanneer hij niet in de radiostudio zit, is hij waarschijnlijk ergens een gesprek aan het hosten, een festival aan het presenteren, voice-overs aan het inlezen of dj aan het spelen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: