Na een zoektocht van tien weken heeft Aarschot zich tot De Slimste Gemeente gekroond in het gelijknamige programma op VIER. In de finale rekenden burgemeester André Peeters en zijn ploegmaats Ann en Karel af met het Oost-Vlaamse De Pinte en streekgenoot Leuven. Met deze mooie overwinning geeft Aarschot 256 andere Vlaamse gemeenten het nakijken. Zoveel schreven er zich immers in voor de grote preselectie, die eind vorig jaar in Brussel werd georganiseerd. 81 gemeenten kruisten de voorbije maanden de degens op VIER, en van die 81 was Aarschot dus de allerslimste.

De kandidaten van De Pinte (burgemeester Hilde Claeys, Michèle en Maarten) verschenen met lage verwachtingen aan de start van de finale. Ze beschouwden zichzelf niet als topquizzers en hun tegenstanders uit Aarschot en Leuven wel. Alle druk dus op de schouders van burgemeester Louis Tobback, Liesbeth en Tom uit Leuven en op die van burgemeester Peeters, Ann en Karel uit Aarschot. Gelukkig zijn beide teams het al van bij hun eerste deelname aan De Slimste Gemeente gewoon om met de favorietenrol om te gaan, en dat was ook in deze finale te zien. Aarschot en Leuven speelden tijdens de eerste ronden De Pinte naar huis en mochten zich opmaken voor een regelrechte streekderby in de finale.

Aarschot begon dankzij een ijzersterke lijstjesronde van Karel met een bonus aan het eindspel, en die bonus gaven de kasseistampers niet meer af. Karel zette na sterk voorbereidend werk van zijn ploegmaats de kers op de taart. In een lijf-aan-lijfgevecht met Leuvenaar Tom (toch ooit wereldkampioen quizzen bij de junioren) deelde Karel de genadestoot uit en op die manier bezorgde hij Aarschot de prestigieuze titel.

Aarschot wint niet alleen een Wi-Freezone van Telenet op een plein of in een straat naar keuze, maar ook een mooie beker, een vlag aan het stadhuis en toegangsborden op de invalswegen met de niet mis te verstane boodschap dat Aarschot de slimste aller gemeenten is. Productiehuis Woestijnvis maakt bovendien een reclamespot voor Aarschot die op VIER wordt uitgezonden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: