Van 30 juli tot 14 augustus strijkt het Festival van Stavelot weer neer in de abdij van Stavelot en organiseert er een tiental kamermuziekconcerten. Het festival, dat aan zijn 65e editie toe is, maakt deel uit van Les Festivals de Wallonie en staat erom bekend steeds met een breed gesmaakt programma op de proppen te komen. De muzikale matinees of avondconcerten vallen goed te combineren met een bezoek aan een van de vele toeristische trekpleisters in de Ardennen.

Al 65 jaar brengt het Festival van Stavelot kamermuziek op een unieke locatie; de voormalige benedictijnenabdij. Het volume en de akoestiek van de ‘Eetzaal van de monniken’ is het perfecte kader voor dit bijzondere repertoire.

Zotte muziek
Bij het samenstellen van het programma voor de editie van dit jaar, volgde programmator Jérôme Lejeune maar liefst twee rode draden: “Een eerste accent is het gemeenschappelijke thema van Les Festivals de Wallonie. Dit jaar is dat 'folie’. Met dit thema in het achterhoofd, kozen we er in Stavelot voor om twee Duitse romantische componisten centraal te stellen die uiteindelijk hun verstand hebben verloren: Robert Schumann en Hugo Wolf. Een tweede zwaartepunt van het programma is de viering van de tweehonderdste geboortedag van César Franck.

Een van de hoogtepunten van het festival wordt ongetwijfeld de integrale uitvoering van de drie kwartetten van Schumann door het Hermès Kwartet op 2 en 3 augustus. Deze drie meesterwerken werden in een vlaag van creatieve waanzin in slechts een paar weken tijd neergeschreven. Hoewel Schumann ze zelf samenbracht onder hetzelfde nummer Opus 41, worden ze zelden samen gespeeld. En er staat nog meer Schumann op het programma: Op 9 en 10 augustus duikt de componist op naast Mozart en Brahms, gebracht door pianist Jean-Claude Vanden Eynden en violist Tobias Feldmann, begeleid door violiste Muriel Razavi.

Daarnaast staan maar liefst twee onvergetelijke avonden in het teken van Hugo Wolf, vergezeld door Schubert, op het programma in de ‘Eetzaal van de Monniken’.
Op 5 augustus brengen Duits bariton Samuel Hasselhorn en de pianist Joseph Middleton een selectie van liederen, terwijl op 11 augustus Wolfs enige strijkkwartet uitgevoerd wordt door het Zemlinsky Kwartet. Ook Schuberts strijkkwintet zal op die avond te horen zijn, “Franz Schubert is immers de favoriete componist van het Stavelot-publiek”, vertelt Jérôme Lejeune.

Hulde aan de grote César Franck
De andere rode draad in het programma is de viering van de tweehonderdste geboortedag van César Franck, de grote romantische componist uit Luik. Tijdens de matinee op 8 augustus speelt het Belgische ensemble Trio Portici Francks 'Trio de Salon' (1839) net als een werk van Albéric Magnard (1904), een weinig bekende Franse componist die zijn 'waanzinnige' verzet tegen de Duitse soldaten in 1914 met zijn leven moest bekopen.

Ook tijdens het slotconcert zal Franck niet ontbreken: het Dudok Kwartet Amsterdam zal dan samen met pianiste Olga Pashchenko zijn beroemde Kwintet uitvoeren, aangevuld door kwintetten van Haydn en Mozart.

Een bezoek aan het Festival van Stavelot is perfect te combineren met een natuurvakantie of een sportief weekendje Ardennen. De sereniteit van de abdij gaat goed samen met een interessant bezoek aan de drie bijbehorende musea, betoverende klassieke muziek en de deugddoende frisse lucht van de Venen. Ook de meren van Robertville en Butgenbach zijn een bezoek waard, net als de watervallen van Coo, Baraque Michel en Baraque Fraiture, twee van de hoogste punten van ons land. En wie van contrasten houdt kan de kamermuziekklanken natuurlijk ook laten overvloeien in de brullende motoren van Francorchamps.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: