Zondag 18 augustus: Tribute to Toots Thielemans by Grégoire Maret & Kenny Werner & special guests Philip Catherine & Dré Pallemaerts

De Amerikaanse jazzlegende Kenny Werner en de Franse mondharmonicaspeler Grégoire Maret sluiten – met de hulp van onder meer Philip Catherine en Dré Pallemaerts – de 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim af met een eerbetoon aan Toots Thielemans.

Van 1981 tot aan zijn dood in 2016 zou Toots Thielemans geen enkele editie van ‘zijn’ Jazz Middelheim missen. Het Belgische jazzicoon was er niet alleen kind aan huis, hij was ook de grootste ambassadeur van het oudste Belgische jazzfestival – Toots en Jazz Middelheim, dat waren twee handen op één mondharmonica.

“Bij deze feestelijke editie van Jazz Middelheim hoort natuurlijk een passend eerbetoon aan de ‘peter’ van het festival”, zegt de Antwerpse schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud. “Dankzij zijn deelname kreeg het festival nog meer internationale allure en groeide het uit tot wat het vandaag is: een breed cultureel familiefeest voor jong en oud, en een gevestigde waarde voor jazzliefhebbers.”

En wie beter om dat eerbetoon in goede banen te leiden dan de Amerikaanse pianist Kenny Werner, een goede vriend van Toots, en de Franse mondharmonicaspeler Grégoire Maret?

Kenny Werner: “Toots was nooit onder de indruk van mondharmonicaspelers die net als hij klonken. Maar Grégoire Maret speelt anders. Toen hij een jonge knaap was, zei Toots tegen hem: ‘Je kan leren van mij, maar je moet je eigen sound vinden.’ En dat doet hij. Grégoire speelt zijn muziek op zijn manier. Voor Toots was Grégoire de enige die een tribute mocht doen.”

Maar Werner en Maret staan er lang niet alleen voor! De twee roepen voor hun eerbetoon de hulp in van een aantal andere legendarische vrienden van Toots, onder wie gitarist Philip Catherine en drummer Dré Pallemaerts.

De ticketverkoop van 18 augustus, de laatste dag van Jazz Middelheim, is reeds gestart. Andere reeds bevestigde artiesten die dag zijn Joe Lovano Tapestry Trio, Manuel Hermia en (artist in residence) Ambrose Akinmusire. Tickets via jazzmiddelheim.be of bij Fnac.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: