AB viert het project dat Europa op een andere manier muziek laat ontdekken

In oktober 2014 werd AB de coördinator van Liveurope, een internationaal platform van 15 concertzalen dat uitgroeide tot een van de beste mechanismen om Europese opkomende livebands te ontdekken.

In 2014, bij de lancering van Liveurope met de steun van Creative Europe, was het de bedoeling na te gaan of de aanmoediging van internationale concertzalen om een gezamenlijk doel na te streven, echt een verschil zou maken voor de complexe livemuzieksector in Europa.

Vijf jaar later heeft Liveurope niet alleen meer dan 2.300 concerten in 15 verschillende landen ondersteund, maar was het platform ook verantwoordelijk voor een stijging van de boekingen van internationale opkomende muzikanten met 60% in onze concertzalen. Of dit schitterende resultaat nu te danken is aan de enthousiaste samenwerking tussen de programmaverantwoordelijken of het comfort van het financiële vangnet, één ding staat vast: Liveurope is een initiatief dat oplossingen voor concertzalen en opkomende artiesten moet blijven aanreiken.

Coördinator Ancienne Belgique is een van de meest progressieve culturele instellingen in België. Maar zelfs deze concertzaal die jaarlijks meer dan 800 concerten voor honderdduizenden muziekfans organiseert, werd geconfronteerd met obstakels die een hinderpaal vormden voor wat de artistieke programmering op lange termijn wou realiseren: een concertzaal worden waar het publiek nog meer opkomend internationaal talent kan ontdekken.

“De boeking van relatief onbekende buitenlandse bands houdt risico’s in. Deze risico’s zijn meestal toe te schrijven aan een potentieel financieel verlies als de boekingsarrangementen die vereist zijn om een concert te organiseren, niet gecompenseerd worden door de ticketverkoop.” – Kurt Overberg, Ancienne Belgique

De redenen waarom opkomende bands uit Polen, Finland of Portugal niet in de AB konden spelen, waren dus gewoon gebaseerd op de financiële kosten. Liveurope bood het antwoord hierop. Het project werd opgericht als een eenvoudig financieel mechanisme dat de platformleden bonussen toekent op basis van de hoeveelheid en de diversiteit van de opkomende Europese bands die ze elk jaar boeken.

Dankzij Liveurope kan het Brusselse publiek nu elk jaar meer dan 80 verschillende opkomende Europese artiesten ontdekken in de Ancienne Belgique.

Liveurope promoot ook Belgische artiesten. In vijf jaar tijd werden meer dan 211 Belgische bands geboekt als Liveurope-acts, voornamelijk dankzij de grote inspanningen van het programmatieteam van de Ancienne Belgique. Tot de Belgische bands die enkele van hun eerste shows in het buitenland speelden dankzij Liveurope, behoren internationaal geprezen namen zoals Balthazar, Angele en Intergalactic Lovers. En ondertussen staan topacts zoals Tamino, Brutus en Zwangere Guy klaar om de Belgische ambassadeurs van het opkomende talent te worden in iconische Europese concertzalen.

“Zulke goede resultaten op zo een korte tijd tonen enkel aan hoe dol het Europese publiek is op internationale acts. We hopen dat nog meer artiesten en concertzalen in de nabije toekomst zullen delen in dit succes”, Elise Phamgia, Liveurope.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: