Na meer dan 1400 inzendingen te hebben bekeken, heeft het selectiecomité van Anima na grondig beraad, 169 kortfilms weerhouden voor zijn 40e editie, die plaatsvindt van 12 tot 21 februari 2021.

De selectie nam veel tijd in beslag. Er waren immers veel films van hoge kwaliteit, zowel op visueel als op narratief vlak. Zij bevestigen bovendien een tendens die al een paar jaar merkbaar is : de korte animatiefilm wordt alsmaar langer, waardoor verhaal en vormgeving grondiger en diepgaander uitgewerkt kunnen worden.

De internationale competitie telt 67 titels, voor het merendeel van Europese origine. Niet minder dan 37 van die films zijn afkomstig uit Frankrijk, wat getuigt van de grote vitaliteit van de Franse animatiesector. De nationale competitie telt 19 Belgische nieuwigheden.

Met films als Odd Duck, de nieuwste kortfilm van Bill Plympton, of Orgiastic Hyper-Plastic van Paul Bush, aan wiens werk in 2019 een retrospectieve gewijd werd, omvat de selectie voor de 40e editie van ANIMA ook grote namen uit de internationale animatiefilm. Niki Lindroth Von Bahr, die in 2015 én in 2018 een Grand Prix Anima in de wacht sleepte, is opnieuw op het appèl met Something to Remember, naast Andreas Hykade met Altötting, Alberto Vasquez, die met Homeless Home eerder dit jaar bekroond werd in Annecy, en Bastien Dubois, wiens Souvenir, Souvenir de Prix Emile-Reynaud 2020 won.

In de nationale competitie is Nicolas Keppens, maker van Wildebeest, winnaar van de prijs voor de beste Belgische kortfilm Anima 2018, opnieuw van de partij met Easter Eggs.

De officiële selectie van kortfilms is vanaf nu beschikbaar op www.animafestival.be

DE JURY'S VAN ANIMA 2021

  • Marcel Jean, Algemeen Directeur van de Cinémathèque québécoise en artistiek directeur van het internationaal festival van de animatiefilm van Annecy.
  • Agné Adoméné, oprichter van het Litouwse productiehuis Art Shot, dat bekroond werd op diverse internationale festivals.
  • Maria Anestopoulou, medeoprichter en directrice van ANIMASYROS, het grootste animatiefestival in Griekenland.
  • Arba Hatashi, directrice van het internationaal festival van de animatiefilm ANIBAR in Kosovo.
  • Dick Tomasovic, hoogleraar theorie en praktijk van film, audiovisuele kunst en podiumkunsten aan de Universiteit van Luik.
  • Pieter De Poortere, Vlaams stripauteur, bekend voor zijn albums van Boerke en de gelijknamige series in de Vlaamse en Franstalige pers.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over