Nieuw talent en eigenzinnige filmmakers

De Belgische films dit jaar zijn een showcase voor nieuwe talenten en eigenzinnige filmmakers met een resoluut eigen kijk op het filmmedium. Caroline Strubbe keert terug naar Film Fest Gent met ‘I Am the Same, I Am An Other’, haar follow-up van ‘Lost Persons Area’.

Twee debuutfilms bevestigen de diversiteit van de nieuwe Vlaamse auteursfilm: ‘82 Dagen in April’ van Bart Van den Bempt en ‘Drift’ van Benny Vandendriessche & Dirk Hendrikx. Uit Franstalig België is er ‘L’étrange couleur des larmes de ton corps’, de nieuwe geraffineerde giallo-hommage van het duo Hélène Cattet en Bruno Forzani.

I Am The Same, I Am An Other
‘I Am The Same, I Am Another’ is de tweede film van Caroline Strubbe, die in 2009 naar Cannes mocht met haar debuut ‘Lost Persons Area’. In haar nieuwste, die pas is voorgesteld op het Toronto International Film Festival en nu ook meedingt naar de hoofdprijs op Film Fest Gent, verweeft ze elementen van een psychologisch drama, een road movie en een onorthodox misdaadverhaal om het ontroerende verhaal te vertellen van de innerlijke reis van een man en een jong meisje op de vlucht door West-Europa. De film is vanaf 23 oktober in de zalen te zien. Bekijk hier de trailer.

82 Dagen In April
Een andere Belgische film is ‘82 Dagen in april’, het debuut van Bart Van den Bempt. Inspiratie voor zijn film vond hij op een vlucht van Kirgizië naar België, waar hij zich afvroeg wat er zou gebeuren mocht zijn vliegtuig crashen. Hoe zouden zijn ouders omgaan met dat verlies? Die gedachte lag aan de basis van ’82 Dagen in april’, waarin een koppel vijftigers de laatste reis van hun zoon reconstrueert in een poging om loutering te vinden. Producente van dienst is Ellen De Waele, die ook in de jury voor de Belgische kortfilms zit. ‘82 dagen in april’ een productie is van Serendipity Films met coproducenten Circe Films en Mollywood. Bekijk hier de trailer.

Drift
Benny Vandendriessche’s regiedebuut ‘Drift’ is het resultaat van een intense samenwerking met performancekunstenaar Dirk Hendrikx. In Roemenië filmden ze het verhaal van een man die begint te zwerven na het verlies van zijn geliefde. De film toont zijn primitieve queeste naar verlossing. De film werd geproduceerd door Peter Krüger van Inti Films. Bekijk hier de trailer.

L’étrange Couleur Des Larmes De Ton Corps
In ‘L’étrange couleur des larmes de ton corps’ laten de Brusselaars Hélène Cattet & Bruno Forzani opnieuw hun voorliefde voor Italiaanse giallo-thrillers uit de jaren 70 botvieren. Net als bij hun vorige, ‘Amer’, is het resultaat een inventieve collage van brokjes nachtmerrie, erotiek, fetisjisme. Ook ‘L’étrange couleur des larmes de ton corps’ zit in de officiële competitie op Film Fest Gent. Bekijk hier de trailer.

Tot slot wordt er ook een Italiaans-Belgische co-productie vertoond, ‘Stop The Pounding Heart’ van de Italiaan Roberto Minervini.

Kortfilms
Daarnaast organiseert Film Fest Gent dit jaar de derde editie van de Competitie voor Belgische Studentenkortfilms. Alle studenten uit de erkende Vlaamse, Waalse en Brusselse filmscholen kunnen met hun eindwerk hieraan deelnemen.

Een professionele jury, bestaande uit actrice Chris Lomme, acteur Titus De Voogdt, filmmaker Stephan Streker, filmmaker en animator Raoul Servais, directeur van Wallimage en Bruxellimage Philppe Reynaert, scenarist Bram Renders, administratief directeur van Euroscoop Chantal Krakowski en producente Ellen De Waele, beloont de beste inzending met de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm ter waarde van €2000.

Film Fest Gent wil hiermee het belang van de kortfilm onderstrepen en jonge, getalenteerde filmmakers zicht geven op een mooie carrière. Ook het publiek kan de dag zelf zijn favoriet kiezen die dan de ACE Publieksprijs in de wacht sleept.

Dit zijn de zeven genomineerden:
- Blue Monday (Jelle Gordyn, KASK)
- Het lijden van de jonge Wagner (Thomas Huyghe, KASK)
- Regarde-moi (Jaro Minne, RITS)
- Son Seul (Lothar Legon, Narafi)
- De weg van alle vlees (Deben van Dam, RITS)
- Wild Eyed Children (Githa Hermans, Sint-Lukas)
- Zinneke (Rémi Allier, IAD)

Nieuw dit jaar is dat het publiek nog een achtste film kan nomineren uit onderstaande lijst. Dit kan vanaf 25 september op onze site. De kanshebbers hiervoor zijn:
- Atlantis (Jonas Vandermeersch, Sint-Lukas)
- De Dagen (Mathilde De Wit, KASK)
- A Series of firsts (Joosje Hendrikx, KASK)
- The Lost Voice (Bavi Yassin, RITS)
- I TAXI II (Arber Aliaj, Narafi)

Op 25 september maakt het Film Fest Gent het volledige programma bekend. Eerder al werd bekend dat onder andere de nieuwste films van Steven Soderbergh, Joel & Ethan Coen en Roman Polanski vertoond worden. Daarnaast plaatst de jaarlijkse tentoonstelling dit jaar het oeuvre van Martin Scorsese in de kijker. Meer info over het programma op www.filmfestival.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over