Donderdagavond ging de komische Hitckcock thriller "The 39 Steps" in de Rode Zaal van het Fakkelteater in première. Niet enkel menig volk uit BV-land maar ook wij mochten erbij zijn om de leuke bewerking van het wereldberoemde stuk voor de eerste keer in België te zien. Een co-productie van het Fakkelteater en Bros producties een geweldige cast zorgden voor een hillarische avond. Dit alles onder de deskundige leiding van de regisseur Bruun Kuijt en zijn assistent Elias Mentzel.

Het originele stuk werd geschreven in 1915 door de Britse acteur John Buchan. Maar niemand minder dan Alfred Hitchcock zorgde ervoor dat het verhaal bekend werd bij het grote publiek in 1935 door het verhaal te verfilmen. Het stuk werd meer gebasseerd op de film dan op het originele theaterstuk. Het decor moest dan ook multifunctioneel en dynamisch zijn. Uiteraard kan je niet telkens mensen het podium opsturen om het decor te vervangen dus moesten de acteurs het wel zelf doen. Ze deden het dan ook op een zeer originele wijze zodat het helemaal niet stoorde; al dansend, lopend of acterend ze slaagden er telkens in om de decorwissel precies in het moment te laten passen zodat het er eigenlijk bij hoorde.

Het verhaal draait om Richard Hannay, gespeeld door Bert Cosemans, een man die zijn leven maar saai vindt. Maar wie te vroeg roept, die heeft het vlaggen... Als hij op een avond naar een show in Londen gaat zien, wilt er een misterieuze vrouw (Sofie van Moll) met hem mee naar huis. Het blijkt een spion te zijn die zich probeert te verbergen. Maar toch wordt ze ontdekt en net voor ze haar laatste adem uitblaast zegt ze nog een paar belangrijke woorden. Richard wordt nu verdacht van moord, dus besluit hij om op zoek te gaan naar de echte moordenaar. Met haar belangrijke woorden in het achterhoofd vertrekt hij naar Schotland. Het wordt een spannende reis, contstant opgejaagd en op de vlucht, saai kan hij zijn leven nu niet meer noemen. Hij komt in een gigantische spionagenetwerk terecht en het is moeilijk te weten wie hij kan vertrouwen. Op zijn tocht ontmoet hij Pamela (Sofie van Moll), een brave welgestelde dame die denkt telkens het juiste te doen en Richard steeds meer in de problemen werkt. Hun paden kruisen keer op keer elkaar tot ze letterlijk aan elkaar vasthangen en niet meer anders kunnen dan samenwerken. Samen proberen ze hun leven te redden en de oorlogsplannen van de slechten op tijd aan het licht te brengen. Slagen ze in hun opzet? Overleven ze het allebei? Bloeit er iets tussen de twee? En wat is de The 39 Steps nu eigenlijk? Zijn dat ook vragen die bij jou in het hoofd spoken? De enige manier om een antwoord te vinden is eens een kijkje te gaan nemen in het Fakkelteater. Het stuk speelt nog tot en met 2 november in de Rode Zaal.

De cast moest hier een moeilijke opdracht vervullen met beperkt materiaal om het toch levensecht te laten lijken. Een vliegtuig in het verhaal? Dat op de koop toe nog crasht? Geen enkel probleem! We nemen een ladder, gaan er met twee opstaan en dragen een ladder als vleugels. We bibberen en doen de juiste mutsen aan en het lijkt net echt! Een boemeltrein? Een paar kisten en meewiebelen zoals je zou doen als je op een echte zat. Als die trein dan hard zou remmen val je in slowmotion vooruit en het lijkt ook weer net echt. De cast bracht op een verbluffende wijze moeilijke scenes in beeld. Alles leek levensecht en dat je af en toe er sommige dingen gewoon moest bij inbeelden maakte het enkel maar interessanter. Sofie van Moll, Ron Cornet en Maarten Bosmans moesten constant switchen van rol. Ze speelden samen wel tientallen rollen, niet gemakkelijk maar subliem uitgevoerd. De timing van het stuk zat gewoon perfect. Af en toe was er eens iemand te vroeg of te laat, maar was het gespeeld? Of was het echt? Het werd zo goed opgelost dat het bij twijfel bleef voor het publiek.

Wij geven alvast een dikke pluim aan de cast en raden iedereen aan om zeker eens een kijkje te gaan nemen! Tickets kan je bestellen via www.fakkelteater.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Locatie: 
Fakkelteater - Rode Zaal
Meer over