30 oktober verschijnt ‘Olympics of Love’, het debuutalbum van Bombataz, het Brusselse post-jazz popkwartet, en opvolger van hun ep 'Kapao!'. De titeltrack, ‘Olympics of Love', 'Mitraille' en 'Va Danser' werden reeds gelost op alle streamingplatforms, en daar komt nu "Hi Heels" bij als nieuwe single: "Hi Heels".

Bombataz ontstond toen conservatoriumstudenten Vitja Pauwels (gitaar, stem), Hendrik Lasure (toetsen), Ruben De Maesschalck (bas) en Casper Van De Velde (drums) ontdekten dat hun gemeenschappelijke liefde voor muziek zich niet beperkt tot jazz, maar tot letterlijk àlle genres. Ze betrokken hetzelfde huis in Schaarbeek en de rest is geschiedenis. Hun eerste EP '¡Kapao!' verscheen in 2019 bij Fake Records. Single 'Frankenstein' maakte duidelijk waar Bombataz voor staat: speelse post-popmuziek met een hoek af, die tegelijkertijd grappig en melancholisch is. Of ‘Fusion’ in de elektrisch geladen traditie van Miles Davis. Al vinden ze de discussie of het ‘jazz is of geen jazz’ totaal oninteressant. Andere projecten van de eclectische heren zijn oa SCHNTZL, An Pierlé Quartet, Donder, Warm Bad en Woolvs (…).

Op de Red Bull Elektropedia Awards 2019 kreeg Bombataz de prijs voor ‘Most Promising Artist en werden ze genomineerd voor Beste EP.

Album
Op 30 oktober verschijnt ‘Olympics of Love’, het debuutalbum van Bombataz, waarmee ze de maskers afleggen en zich ontpoppen tot volbloed popband. Beïnvloed door bands als Fleetwood Mac, Prince, Ambitious Lovers, MGMT en Connan Mockasin eigende Bombataz zich het afgelopen jaar een meer mature sound toe, waarvan de plaat het resultaat is. De plaat werd in band ingeblikt net voor Corona toesloeg (februari 2020) en in de lockdown werden de final touches (overdubs) vanop afstand toegevoegd. De overall mood van het album Olympics of Love is er een van positiviteit, hoop en liefde, al is een weird kantje of een tearjerk nooit ver weg. Anno 2020 wil de band nu vooral los van trends hun eigen pad aftasten, of dat nu tropische latinfunk of struikelende elektrojazz oplevert. Wat telt zijn de songs en het spelplezier, datgene wat niet uit te leggen valt…

De titeltrack, ‘Olympics of Love’, is een gejaagd, melodieus, stuiterend én melancholisch liedje. De Japanse intro (in video-versie) is een ode aan de afgelaste Olympische Spelen in Japan en loodst je de wonderwereld van Bombataz binnen, als een geüpdate versie van A-ha’s ‘Take On Me’. In de song wordt de liefde een topsport-gehalte aangemeten als symbool voor onze maatschappij, maar verpakt in synthpop in de meest zuivere zin van het woord. In ‘Mitraille’ laten ze de r&b van Justin Timberlake copuleren met de 80’s synthfunk van Sly Fox. ‘Va Danser’ vrààgt om vergeleken te worden met Stromae, maar het is hier wel een écht strontzatte Etterbekenaar die van de trap valt. Het bezingt het collectieve gevoel van 'willen maar niet durven op de dansvloer’. Bombataz zingen in vier talen. Engels, Nederlands, Frans en Spaans horen bij de grootstad waarin ze wonen. Hi Heels belicht wederom de poppy kant van Bombataz nieuwe album ‘Olympics of Love’. Met smooth vocals kaarten ze discriminatie op basis van ras of seksuele geaardheid aan Een pijnlijke vaststelling dat dit nog steeds leeft in onze hedendaagse samenleving. ‘Hi Heels’ drijft op een gladde geilheid, tot het glitchy door de bocht gaat.

ABOUT - en bref - in short

Bombataz is een popgroep, die werkt vanuit een jazzy benadering. Fusion dus, in de elektrisch geladen traditie van Miles Davis. Al vinden ze de discussie of het ‘jazz is of geen jazz’ totaal oninteressant. Andere projecten van de heren zijn SCHNTZL, An Pierlé Quartet, Donder, Warm Bad en Woolvs (…).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over