Van 31 augustus t/m 3 september biedt Jazz in ’t Park traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz, volledig gratis en in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer. Dit alles tussen en onder de bomen van het betoverende Zuidpark. Maar net als jazz, blijft ook Jazz in ’t Park vernieuwen. Het programma van deze editie biedt alvast opnieuw een staalkaart van wat Belgische jazz op dit moment te bieden heeft, met aandacht voor alle subgenres.

Ook dit jaar start het nieuwe schooljaar tijdens Jazz in ’t Park, op vrijdag 1 september. De kaftactie van vorig jaar was een groot succes en wordt dan ook met plezier herhaald. Alle schoolgaande kinderen en hun ouders zijn opnieuw van harte welkom om die nieuwe boeken en schriften meteen te voorzien van gratis Jazz in ’t Park-kaftpapier. Deze keer geen paradeband maar een volwaardig podiumconcert van Karibu Orchestra als muzikale opluistering. En uiteraard mag het vieruurtje niet ontbreken voor alle deelnemende kinderen, gratis aangeboden door stad Gent.

Voor het 3de jaar op rij betrekt dit open stadsfestival enkele bevriende jazzorganisaties nauwer bij de werking. Onder de noemer ‘Jazzfriends present’ krijgen el NEGOCITO Records, Inside Jazz Management, Bis Bookings en JazzLab Series opnieuw de gelegenheid om zichzelf te presenteren met een geselecteerd jazzproject. Dit jaar krijgen ook nieuwe vrienden Art Spot Management en Chopstick Records die kans. Jazzfriend en radiomaker Dirk Roels zal voor de 2de keer vanop het podium een bijzondere live radioshow presenteren van Jazz Rules, met special guests. Ook opmerkelijk is de nieuwe Jazzfriend, Jazzmozaïek. Dit gerenommeerd Vlaams jazzmagazine ondergaat binnenkort een heuse make-over, en om dit te vieren worden 15 gratis jaarabonnementen verloot onder het aanwezige publiek. Een mooi geschenk van een sympathieke jazzfriend.

Begin dit jaar nam de jazzwereld afscheid van Paul Feyaerts. De voormalige patron van café Damberd overleed op 70-jarige leeftijd na een lange ziekte. 3 decennia lang was hij het gezicht en de drijvende kracht achter het Gentse jazzmonument. Vele Belgische en Gentse jazzartiesten speelden hier hun eerste optreden, vele Gentenaars leerden hier jazzmuziek kennen en waarderen. Alles in een ongedwongen sfeer zoals die ook te vinden is op Jazz in ’t Park. Het festival wenst dan ook met het slotconcert hommage te brengen aan deze grote meneer die zoveel betekend heeft voor de Gentse jazz en doet dat uiteraard met live jazzmuziek, gebracht door artiesten die sterk verbonden zijn met Het Damberd en Paul. Onder leiding van Bart Maris wordt Paul herdacht zoals hij het wellicht zelf gewild had.

Traditiegetrouw werkt het festival dit jaar ook samen met de stadsbibliotheek. Op zaterdag 2 september programmeert Jazz in ’t Park een library session in De Krook. Gentse jazzzangeres Ingrid Nomad brengt bij de muziekafdeling een intiem concert met eigen werk uit haar recente debuutalbum, begeleid op piano en contrabas. Na afloop is er een meet & greet voor de aanwezigen, ook dit concert wordt gratis aangeboden. In de aanloop naar en ook tijdens het festival worden de concerterende artiesten onder de aandacht gebracht in de muziekafdeling.

De editie 2017 brengt meerdere primeurs. In avant-première kan er gloednieuw materiaal ontdekt worden van DelVita, Les Chroniques de l’Inutile, Bestiaal, 3Men in a Boat! en Mo & Grazz. Jelle Van Giel Group stelt zijn nieuw album voor de eerste keer voor aan het Gentse publiek en er is de cd-release van Orchestra Exotica. Compleet programmaoverzicht met de 15 groepen in bijlage.

Met dit stadsfestival doet Gent zijn titel als ‘Unesco Creative City of Music’ alvast alle eer aan. Dit bewijst het concept van de ‘Jazzfriends’ waarbij Jazz in ’t Park andere Gentse jazzorganisaties zowel een promotioneel als artistiek platform biedt. Maar ook de kaftactie om jongeren te laten proeven van Gentse jazz, het hommageconcert waarbij nieuwe muziek ter plekke gecreëerd wordt en de talrijke muzikanten en bands die uit Gent komen of er onlosmakelijk mee verbonden zijn, bewijzen dat deze titel nog steeds bijzonder actueel is.

Op het vlak van publiekscatering is dit het jaar van de grote verandering. Na 23 edities neemt het festival afscheid van trouwe cateringpartner Probas, die van harte bedankt wordt voor de goede samenwerking sinds de 1e editie van het festival. De organisatie kijkt nu uit naar de nieuwe samenwerking met Uitbureau Gent vzw. Meer dan ooit wordt er ingezet op duurzame catering met o.a. afvalarme en regionale producten. Deze samenwerking resulteert ook in andere dranktenten en publieksmeubilair. Het festival krijgt op dit vlak dus een heuse make-over.

Jazz in ’t Park wordt dit jaar kindvriendelijker dan ooit. In samenwerking met Uitbureau wordt een kleine, afgebakende speelzone ingericht waar kinderen zich kunnen uitleven onder begeleiding van enkele animatoren. Geen opvang maar wel een plaats waar de kinderen samen kunnen spelen, gratis uiteraard. Op donderdag en vrijdag is de speelzone open van 16u00 tot 20u00, op zaterdag van 18u00 tot 20u00 en op zondag van 14u00 tot 20u00.

Praktisch

Jazz in ’t Park 2017: vijftien gratis concerten van donderdag 31 augustus t/m zondag 3 september in het Zuidpark te Gent. Ondergrondse parking aan Zuidpark. Organisatie: Stad Gent. Info: www.gent.be/jazzintpark.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: