Van 1 t/m 4 september biedt Jazz in ’t Park traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz, volledig gratis en in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer. Dit alles tussen en onder de bomen van het betoverende Zuidpark. Maar net als jazz, blijft ook Jazz in ’t Park vernieuwen. Het programma van deze editie biedt alvast opnieuw een staalkaart van wat Belgische jazz op dit moment te bieden heeft, met aandacht voor alle subgenres.

Dit initiatief van de Stad Gent laat het publiek opnieuw ongedwongen en vrijblijvend proeven van een gevarieerd, gastronomisch jazzbuffet. Op donderdag serveert het festival verfijnde kookkunst, op vrijdag- en zaterdagavond staan er feestmenu’s op tafel, en zondag is het aanschuiven voor hutsepot op eigen wijze. Kortom, elke concertganger kan zich verlekkeren aan het culinair jazzaanbod van 14 concerten tussen het groen. Waar kan men overigens nog een zomerfestival beleven waar al dat lekkers gratis wordt aangeboden?

Dit jaar start Jazz in ’t Park op 1 september, niet toevallig de eerste schooldag. En dat wil de festivalorganisatie niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Alle kinderen en ouders zijn van harte welkom om deel te nemen aan de kaftactie waarbij Jazz in ’t Park gratis festival-kaftpapier ter beschikking stelt om die nieuwe boeken en schriften meteen te voorzien van een hip jazzjasje. Paradeband Die Verdammte Spielerei zorgt voor een onnavolgbare, muzikale en ludieke opluistering. En uiteraard mag het vieruurtje niet ontbreken dat de stad gratis aanbiedt aan alle deelnemers. De 1e schooldag wordt dus echt iets om naar uit te kijken!

Voor het 2de jaar op rij betrekt dit open stadsfestival enkele bevriende Gentse jazzorganisaties nauwer bij de werking. Onder de noemer ‘Jazzfriends present’ krijgen el NEGOCITO Records, Inside Jazz Management, Bis Bookings en JazzLab Series ook dit jaar de gelegenheid om zichzelf te presenteren met een geselecteerd jazzproject. En met Jazz Rules krijgt het festival er een nieuwe vriend bij. Radiomaker Dirk Roels zal vanop het podium een bijzondere live radioshow presenteren met special guests.

Ook dit jaar gaf Jazz in ’t Park opdracht voor een uniek en exclusief productieproject, ditmaal aan de Gentse muzikale duizendpoot Bart Maris en aan multi-instrumentalist Stijn Turtelboom. Bombardon is de naam van hun project, en verrassend zal het sowieso zijn. Verwacht u maar aan een bijzonder jazzproject waarbij de muziek van Chopin het centrale uitgangspunt en rode draad vormt.

Editie 2016 brengt ook meerdere primeurs. Naast vernoemd productieproject zijn er de cd-releases van Manolo Cabras Quartet, Steiger en Hugo Boogaerts’ Moon Express. En ten slotte wordt Paul Van Gysegems ‘Canciones a las Quatro de la Tarde’ een bijzonder optreden, waarbij 2 projecten van en rond Paul versmelt werden tot 1, en dit gekoppeld aan de release van een dubbelalbum.

Met dit stadsfestival doet Gent zijn titel als ‘Unesco Creative City of Music’ alvast alle eer aan. Dit bewijst het concept van de ‘Jazzfriends’ waarbij Jazz in ’t Park andere Gentse jazzorganisaties zowel een promotioneel als artistiek platform biedt. Maar ook het productieproject en de andere talrijke muzikanten en bands die uit Gent komen of er onlosmakelijk mee verbonden zijn, bewijzen dat deze titel nog steeds bijzonder actueel is.

Praktisch

Jazz in ’t Park 2016: veertien gratis concerten van donderdag 1 t/m zondag 4 september in het Zuidpark Gent. Ondergrondse parking aan Zuidpark. Info: www.gent.be/jazzintpark. Organisatie: Stad Gent.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: