Anne Marie Van Broeck

De titel van deze nieuwe theaterproductie, “237 redenen voor seks”, verwijst naar een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in 2007. En mocht je eraan twijfelen, deze studie bestaat echt! Je zal er in deze voorstelling wel even iets over horen, maar wees gerust, je krijgt niet alle 237 redenen opgedreund (voor degene die dát net weer spijtig vinden, we geven ze je hier toch maar even mee). Dus haak nu niet direct af … ook al komt er ook nog andere ‘voze wetenschappelijke praat’ aan bod, dit stuk is niet oersaai of vervelend … integendeel!!

Axel Daeseleire en Hans Van Cauwenberghe vertellen ons hoe zij, mannen – (bijna) vijftigers –, omgaan met seks. Hun verhalen lijken soms wel autobiografisch. Vertelt Hans hier echt zijn seksuele fantasie, en zouden Axel en zijn vrouw ... is dit écht waar? Of toch niet? Wanneer Emma ten tonele verschijnt, krijgen we ook haar intieme confessies over ervaringen en belevingen met seks. Alex kruipt, via een klein uiterlijk detail, in de huid van Emma, en plots staat hier een vrouw, in houding en gedrag, op het toneel. We zien hier de vrouwelijke kant van deze acteur die toch wel vaak de macho speelt.

Tania Poppe wist deze twee sterke auteurs, prachtig te regisseren! Ze zal er haar handen soms wel vol aan hebben gehad, maar tenslotte brengen zij hier samen een schitterende prestatie.

De tekst die aan de basis ligt van deze productie is van Geert Lageveen en Leopold Witte, twee Nederlandse acteurs die deze voorstelling trouwens al meer dan 150 maal brachten bij onze noorderburen de afgelopen 3 jaar. Maar, alhoewel er maar enkele aanpassingen aan de tekst werden gedaan, toch werd dit een heel andere voorstelling, door de acteerprestatie van Alex en Hans, “op zijn Vlaams”.

Axel Daeseleire en Hans Van Cauwenberghe wisselen hun anekdotes over seks af met muziek uit hun platencollectie. Je zal het me later zeker nageven: de scene op de song “Love Hurts” is werkelijk knap! Herkenbare verhalen, zeer fijne humor, kleine gebaartjes, details die plots weer opduiken in andere anekdotes, kortom een fijne en pittige feelgoodvoorstelling, herkenbaar voor iedereen. En ook met een slakje poëzie.

Het stuk is echter niet louter een dialoog onder twee mannen, want vanaf het begin wordt je door hen aangesproken, … en de lust bekruipt je om mee te neuriën of te zingen. Af en toe kreeg tijdens de première zelfs een retorische vraag een antwoord uit het publiek! Knap hoe hier dan weer spontaan op werd ingespeeld. Axel en Hans krijgen ons helemaal mee, … , en als dit een teken aan de wand is, dan gaat dit stuk een succesvolle toekomst tegemoet.

Na de voorstelling zal je weten waarom mannen naar de supermarkt gaan – en vervolgens ook wat ze daar dan allemaal doen … vooral als ze met de verkeerde dingen thuiskomen? Dit zijn immers enkele van de vele vragen waarop u een verrassend antwoord zal krijgen. En misschien kan u alvast ook al eens nadenken welke van de 237 redenen (of excuses) je laatst gaf voor seks?

Maar er zijn in ieder geval genoeg (237) redenen om naar deze voorstelling te komen kijken!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Axel Daeseleire & Hans Van Cauwenberghe
Datum: 
7 januari 2016
Locatie: 
Arenbergschouwburg, Antwerpen