Spots op West blaast 20 kaarsjes uit. Het locatietheaterfestival in het gastvrije dorp Westouter (Heuvelland) is doorheen de jaren uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de theaterwereld. Jaarlijks komen gemiddeld 3000 bezoekers genieten van een gevarieerd programma van teksttheater, familievoorstellingen, musical, figurentheater en comedy. Tussen 7 en 10 juli staan 38 voorstellingen geprogrammeerd, uit Vlaanderen en Brussel, maar ook uit Cuba, de Verenigde Staten en Nederland.

Het vertrekpunt van Spots op West is zoals ieder jaar: uitzonderlijke theatervoorstellingen op unieke locaties. Je vindt er geen black box of klassieke theaterzaal. De voorstellingen vinden plaats in de kerk, een crypte, een schuur, een café of zelfs op een wei. Het dorpje Westouter vormt de scène voor dit festival. Om de omgeving in al zijn charme te ontdekken, zijn de theaterwandelingen ideaal. Onder begeleiding van een gids geniet je van prachtige vergezichten en unieke plaatsen in Westouter. Onderweg pik je vier korte, opzichzelfstaande, voorstellingen mee.

Spots op West is meer dan enkel locatietheater. Het hart van het festival is de Spiegeltent waar je doorlopend kan genieten van de randprogrammatie. Zo kan je een portret laten tekenen, plaatsnemen in het prettig gestoorde kapsalon van Quoi?fuur of genieten van één van de muziekbands. Voor ieder wat wils.

“Zoals alle goede dingen ontstond het idee voor Spots op West aan de toog van een café.” Frank Verdru en Sofie Pattyn, de bezielers van het festival, blikken terug: “We discussieerden vaak over theater en vonden het jammer dat de meeste amateurverenigingen vooral onder de kerktoren speelden en nooit de kans kregen om eens op andere plaatsen hun voorstellingen te brengen. Zo ontstond het idee om een theaterfestival te organiseren voor amateurgroepen die ook eens wat verder van huis willen spelen.”

(Internationale) ontmoetingsplaats

Spots op West groeide uit tot een ontmoetingsplaats, waar mensen met een passie voor theater met elkaar in contact kunnen komen. Dit jaar is er zelfs sprake van internationale ontmoeting. Amerikaans acteur Owen Correy brengt zijn eigen bewerking van Richard II van Shakespeare. Een actueel verhaal over burgerlijke ontwrichting en politieke ontreddering. De Cubaanse voorstelling Emelina Cundiamor tracht het dagelijks leven van dé vrouw te vatten en gezelschap Hoosh uit Nederland brengt dan weer een punkachtige performance over het loskomen van huis.

LEUK OM WETEN

Spots op West heeft in de loop van 20 jaren al heel wat mooie, maar ook grappige verhalen opgeleverd. Hieronder geven we een top drie van enkele memorabele momenten. In het bestand in bijlage kan je van deze verhalen uitgebreide informatie terugvinden.

OPENDOEK

OPENDOEK faciliteert en ondersteunt het theater in de vrije tijd, waardoor iedereen met een passie voor podiumkunsten zich kan ontplooien. Hierin staan samenhang, solidariteit en ontmoeting centraal. Een van de manieren waarop OPENDOEK deze ontmoeting wil stimuleren en speelkansen aanbieden, is het organiseren van theaterfestivals. Naast Spots op West organiseert OPENDOEK ook het Landjuweelfestival, Toekoer Festival en Food for Laughs.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over