Vanaf donderdag 22 december kun je, een maand lang, 100 werken van amateurkunstenaars bewonderen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Dat plekje in het museum krijgen ze dankzij De Nationale Expo, een wedstrijd en tentoonstelling van museumPASSmusées, KMSKA en VRT. Meer dan 2 500 amateurkunstenaars stuurden een werk in. Het publiek koos, samen met een profesionele jury, 100 favorieten. Die zijn nu bekend en vanaf donderdag 22 december tot en met zondag 22 januari 2023 te zien in het KMSKA.

Carmen Willems, algemeen directeur KMSKA: “Wij kijken ernaar uit om naast onze meesterwerken, de boeiende kunstwerken van 100 kunstenaars te tonen in het KMSKA. We willen een open huis zijn voor iedereen en dit project sluit daar heel mooi bij aan. Want ook dat is Het Schoonste Gevoel.”

Een droom die uitkomt

Iedereen die met beeldende kunst bezig is, mocht een eigen werk insturen om zo kans te maken op een plek in het heropende museum. Meer dan 2 500 creatieve talenten gingen aan de slag met het thema Aanbidding door de Koningen, een topstuk van Rubens uit het KMSKA.

Het publiek en een professionele jury kozen samen de 100 winnaars. Meer dan 125 000 mensen brachten een stem uit op hun favoriet. De 50 werken met de meeste stemmen kregen een plek in het KMSKA, samen met 50 kunstwerken die de jury uitkoos.

De Nationale Expo is een kans voor iedereen die ervan droomt om zijn werk ooit in een museum te zien schitteren.

Erika T’Jaeckx, directeur museumPASSmusées: “Alle beeldende kunsten kwamen aan bod en iedereen kon meedoen, ongeacht de ervaring. Dat heeft heel wat mensen overtuigd om met hun talent naar buiten te komen, prachtig om te zien! De Nationale Expo is voor ons een manier om nog meer mensen bij musea te betrekken. Want geef toe: wat spreekt meer aan dan een eigen plek in het museum?”

Ook op leeftijd staat er geen grens. Via de afgeleide wedstrijd op Ketnet, De Nationale Ket-expo, waagden 270 kinderen hun kans. 10 van hen veroverden een plek in het museum.

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet: “Het is bijzonder om te zien hoe kinderen naar de Aanbidding door de koningen kijken en op welke manier ze erover nadenken. We hebben heel veel verschillende interpretaties gekregen, vaak met een link naar de wereld vandaag. Het was voor de jury dan ook niet makkelijk om een keuze te maken, want het waren stuk voor stuk meesterwerken.”

In samenwerking met veilinghuis Bernaerts worden verschillende kunstwerken van De Nationale Expo geveild ten voordele van De Warmste Week. De onlineveiling start op vrijdag 16 december en loopt tot donderdag 22 december, 19 uur. Die dag kan er ook live geboden worden in de tentoonstellingszaal, tijdens de vernissage van de expo.

  • De Nationale Expo, van donderdag 22 december 2022 tot en met zondag 22 januari 2023, in het KMSKA.
  • Ontdek de winnaars alvast online via nationaleexpo.be.
  • Bekijk en beluister de docureeksen en podcast over het KMSKA op VRT MAX.

Impactvolle samenwerking tussen VRT en KMSKA

Na elf jaar renovatie opende het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen eind september opnieuw de deuren. VRT was tijdens het openingsweekend live aanwezig met alle radiozenders, maakte vier docureeksen, waaronder Een nacht in het museum met Thomas Vanderveken, een vijfdelige podcast Zot Schoon en organiseerde samen met museumPASSmusées en het KMSKA, De Nationale Expo.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over