4 december 1993... Frank Vincent Zappa zou een dikke twee weken later 53 zijn geworden maar een gemene prostaatkanker schudde de kaarten definitief anders. Weg was een van de belangrijkste componisten van de tweede helft van de 20ste eeuw die moeiteloos rock, klassiek, funk, pop, psychedelica of experiment tot een naadloos geheel kon smeden.

De man liet een immense Discografie met een hoofdletter na. De elpee ‘One Size Fits All’ – met o.a. Johnny ‘Guitar’ Watson, Captain Beefheart en George Duke - staat echter in de muziekgeschiedenis geboekstaafd als de laatste worp van Frank Zappa & The Mothers Of Invention. Het album verscheen in 1975 en bevat een aantal bijzondere Zappa-klassiekers die na veertig jaar nog steeds een nachtmerrie zijn voor technisch inferieure muzikanten. Maar zelfs doorgewinterde klasbakken zweten en hijgen om de tempowissels en harmonische ‘wanstructuren’ te laten klinken alsof ze deel uitmaken van hun aangeboren DNA. Denk aan het grensverleggende ‘Inca Roads’ of het instrumentale ‘Sofa No.1’ waarvan ook een vocale versie op de plaat staat die simpelweg ‘Sofa No.2’ als titel meekreeg. Enkel Zappa kwam er mee weg...

En enkel een echte Zappa kon de draad weer oppikken. Zappa Plays Zappa is dan ook veel meer dan zomaar een ‘tribute act’. Franks oudste zoon Dweezil staat aan het roer van een strakke, bezield en virtuoos spelende band die er een erezaak van maakt om de muziek van de legendarische muzikant levend en actueel te houden. Het album wordt tijdens de huidige tournee van de eerste tot de laatste noot gespeeld en aangevuld met zorgvuldig gekozen songs uit het immense oeuvre van een even geniale als meedogenloze muzikant.

Dweezil is bovendien een man met een missie. Zijn band is geen ‘novelty act’ die een softe versie van zijn vader wil neerzetten om zo een breed publiek te bereiken. Zowel oude als nieuwe fans krijgen een totale en gebalanceerde kijk op Zappa’s songcatalogus. En let zeker op de even onorthodoxe als verbluffende gitaartechniek van Dweezil. De man besloot op een gegeven moment om na 25 jaar zijn gitaartechniek vanaf ‘ground zero’ heruit te vinden om zo de muzikale complexiteit van zijn vader te doorgronden en live te kunnen brengen.

Zappa Plays Zappa bestaat tien jaar en een decennium ‘on the road’ moet nu eenmaal gepast gevierd worden. ‘One Size Fits All’ wordt dan ook een XL-feestje met muziek die op geen enkel moment een ‘lost in translation’-label zal krijgen. En denk er aan: ‘Jazz isn’t dead. It just smells funny.’

Tickets zijn vanaf vrijdag 27 maart om 9u30 te koop via www.deroma.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Zappa Plays Zappa
Datum: 
21 oktober 2015
Locatie: 
De Roma, Borgerhout

Reservatie:

Meer over