Peter Minnebo

Na twee warm onthaalde albums kiest You Raskal You op nummer drie voor een radicaal andere aanpak: een gebalde collectie groove-gebaseerde nummers in een korte periode geschreven en live en analoog opgenomen in een legendarische Londense studio waar vadertje Tijd is vergeten te passeren. De mosterd wordt gehaald bij oude soul-,funk- en rocksteady-opnames.

Het complete album is doordrongen van een sprankelende feelgood sound, gedragen door spartaanse grooves. De geest van Pops Staples, Allen Toussaint of Lee Dorsey is nooit veraf. Het speelplezier is duidelijk voelbaar. Een compact album vraagt om een korte en krachtige titel, Helm, verwijzend naar het openingsnummer a Helmet Helps. Frontview zoomt met de gasten van You Raskal You verder in op hun ervaringen met het nieuwe album.

Voor de muziekliefhebbers die “You Raskal You” nog niet zouden kennen, vanwaar de groepsnaam en hoe is de groep ontstaan in den beginne?

Lang geleden, toen You Raskal You nog gewoon the Money heette en zweterige bluesrock ten berde bracht, was You Raskal You een soort alter ego om op inspiratieloze momenten genadeloos te scheuren. De naam bekte zo goed waarop we besloten de band definitief om te dopen.

Verder is “you rascal you” de titel van een fijn nummer uit de jaren ‘20. Geschreven door Sam Theard, maar het meest gekend in de versie van Louis Armstrong.

We groeiden met elkaar op in de stille Noorderkempen:eerst samen knikkeren,nadien rondhangen om tot slot met elkaar te musiceren. Nadat de vorige drummer YRY ruilde voor een sludgemetal band, is Tijl erbij gekomen. Ondertussen sinds 2007 en drie albums later, nog steeds in dezelfde bezetting.

Het album werd voor het grootste deel opgenomen in de Toe Rag studios in Londen. Welk sfeertje hangt er in zo’n studio en kan dat ook nog eens invloed hebben op de artiest en muziek op dat moment? Welke artiesten lieten er reeds hun sporen na?

Na een half jaar kwijlen bij het bekijken van Toe Rag filmpjes op het internet, kwamen we effectief in die mythische ruimte. Overweldigend! Alles ademt “de goeden ouwe tijd” uit. Fantastisch opnamemateriaal en gitaarversterkers waar menig gearslut wild van wordt. Ook het besef dat The White Stripes, Tame Impala of Madness in dezelfde ruimte hun magische albums opgenomen hebben, werkte inspirerend.

De grootste ontdekking van dit avontuur was wel de compromisloze manier van opnemen. “Just play the fucking song”, niet zeveren. Vijf heren in een ruimte die met liefde voor hun instrument volledig live een fijne song spelen. Zonder hoofdtelefoons, overdubs of andere foefjes. Gefocust om die energie op band te krijgen. Heerlijk!

De opnames geschiedden in enkele takes en met de band in één ruimte. Is het een bewust nastreven van puurheid en imperfectie ?

Imperfectie? Excuseer? (lacht) Nee, dat speelde inderdaad zeker mee. We merkten bij onze vorige albums dat we vaak bleven sleutelen aan nummers, gewoon omdat de mogelijkheid er was. Overdub hier, extra take daar. Dit keer hadden we echt zin in “erop of eronder”, geen truuken van de foor, gewoon spelen. En dat betekent op voorhand véél samen spelen. We hebben nog nooit zo hard op elkaar vertrouwd als nu. We spelen sowieso al een tijd samen, maar door dit opname- en repetitieproces is samenspelen nog meer genieten dan vroeger.

Waarom werden 2 songs in Schoten opgenomen?

Oorspronkelijk was het idee om een gebalde 10” te maken met 6 nummers, als een soort experiment in soberheid. We kwamen echter zo enthousiast terug uit Londen over de weg die we waren ingeslagen, dat we beslisten om 2 extra songs in dezelfde modus operandi op te nemen. Zo kwamen we tot een volwaardig album. Studiobaas Joes Brands (Sputnik Studio) was als vriend meegekomen naar Londen om het opnameproces van dichtbij te volgen. We besloten om op dezelfde manier met dezelfde mindset een sessie te doen in zijn studio. Achteraf zijn we ook zeer tevreden van deze songs.

Graag enkele woorden die in jullie opkomen achter elk nummer.

A Helmet Helps: Eerste nummer dat we opnamen in Toe Rag, we kwamen ‘s ochtends aan na een veel te korte nacht, begonnen wat in te spelen, en plots zei Liam de producer “alright guys, I’ve just recorded this, let’s move on”.

With Love: Gospel, Samenzang

No More Honey: Of hoe een nummer ook na vele herwerkingen toch tot een zeer fijn resultaat komt. De baslijn was al gebruikt als basis voor vier verschillende nummers. Het nummer is ook nog eens in Toe Rag volledig omgegooid. Pas in deze versie valt alles op zijn plaats.

Everyone's Trying: Doet terugdenken aan de ongedwongen fijne sfeer in de Sputnik studio in Schoten en hoe alles zo gesmeerd liep.

Just For Me: Last-minute. De tekst voor deze song werd de avond voor we ‘m opnamen volledig afgewerkt. Toen we de volgende ochtend de volledige song met tekst in een akoestische versie te horen kregen, kwamen onze haren recht overeind.

Solid Gold: Dit nummer is zo lekker slepend en dreigend, maar toch met de nodige groove.

Handle It: Groovy. Met onze allerliefste “Raskalettes” (de backingsvocals, nvdr) is dit live ook echt een killer. De favoriete song van de producer.

Morning Lover: Zomer, cocktails bij een ondergaande zon.

Op welk nummer rust jullie meeste trots?

Is dat niet zoiets als vragen naar je favoriete kind (lacht)? Misschien heeft ‘Helmet Helps’ wel een streepje voor. Het is het nummer dat destijds als eerste song de richting van de plaat bepaald heeft.

Zijn jullie onderhevig aan beïnvloeding van bepaalde artiesten en stijlen? Brengt elk groepslid zo zijn eigen invloed mee? “Morning lover” ademt immers rocksteady uit.

You Raskal You is een stevig allegaartje van verschillende goestingen. Voor deze plaat hebben we op voorhand een online afspeellijst gemaakt met nummers die ons inspireerden. Gek genoeg kreeg die na een tijd automatisch een duidelijk gezicht. We zijn sowieso allemaal nogal suckers voor oude grooves. Of dat nu rocksteady à la Eroll Dunkley is of oude New Orleans-soul van Lee Dorsey. En The Band uiteraard, sowieso al lang één van onze grote inspiratiebronnen. Vandaar ook dat we het album genoemd hebben naar hun onlangs overleden drummer Levon Helm.

Het album Helm verschijnt op 5 februari 2016 en wordt verdeeld via N.E.W.S.

Alle info op www.youraskalyou.com

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Meer over