Half augustus, goed weer voorspeld, veel mensen trokken richting de kust voor het verlengde weekend (15 aug), maar Frontview Magazine nam al enkele afritten vroeger richting Kortrijk voor Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. Het tweedaagse festival had weer mooie namen op de affiche zoals Within Temptation, Whitesnake, Airbourne, Avantasia en het allerlaatste Benelux concert van Twisted Sister. Gezien hun vorige super geslaagde passage op Alcatraz was een aankondiging van Twisted Sister al voldoende om weer richting Kortrijk te trekken.

Het was all-female band Thunder Mother die AMF mocht openen. De dames brachten Rock'n'Roll van de bovenste plank. Zangeres Clare Cunningham verkondigde dat het hun eerste optreden in België was en dat ze hoopten dat het niet het laatste zou zijn. Wel, dat hopen wij ook want deze vrouwen weten wat rocken betekend en ze lieten dat ten volle zien. 'Shoot to Kill' was een van de nummers die ze speelden.

Alcatraz Metal Fest zorgt voor het stevigere genre, maar houdt alles goed in balans door ook bands als The Answer. Zij brachten meer classic rock en ook dat kon het publiek wel pruimen. De Noord-Ierse band bracht o.a. 'I Am What I Am' en het gekendere 'Under The Sky'. Op 20 oktober brengt The Answer hun nieuwe album 'Solas' uit en dat zullen ze in november komen voorstellen.

Er werd heel wat meer geheadbanged op Candlemass, die voor iets sneller gitaarwerk zorgden. Maar het Kortrijkse publiek ging pas echt helemaal mee wanneer Avatar het podium betrad. Avatar heeft in Kortrijk precies een tweede thuis gevonden. Ze stonden eerder al op Alcatraz, maar ook al in De Kreun en vorig jaar ook op het plein in Kortrijk centrum. Zij deden de eerste crowdsurfers richting de frontstage surfen en alle "horns" gingen de lucht in als Johannes Eckerström er om vroeg. Avatar bracht nummers van hun nieuwste album ‘Feathers & Flesh’, maar vergat zeker de gekendere nummers als 'Hail The Apocalypse' en 'Bloody Angel' niet. Avatar zorgde naar goede gewoonte voor een carnavalesk feestje.

Anthrax geeft ondertussen al 35 jaar het beste zichzelf aan hun fans. Met zanger Joey Belladonna blijven ze dat goed doen. Anthrax behoort dan ook tot de Big 4 van de thrash metal. Ze stonden dit jaar al op Graspop Metal Meeting, maar ook hier op Alcatraz hadden ze het publiek helemaal mee. Nummers als 'Ticking in My Head' en 'The Evil Twin' deden heel wat vuisten de lucht in gaan. 'Anti-Social' was dan weer hét nummer waar tot dan toe het meest op meegezongen werd. Charlie Benante zat op Alcatraz nog eens achter de drums. Omwille van polsblessures zou hij niet elk Anthrax concert nog kunnen drummen, maar regelmatig eist hij toch zijn plekje achter het drumstel nog eens op.

Met Ministry ging het even richting de industrial metal. De muziek werd wat zwaarder geladen door de zwaardere bassen en drums. Niet voor iedereen, maar burgemeester Vincent Van Quickenborne zag dat het goed was.

Met Airbourne was het weer één en al rock'n'roll wat de klok sloeg. Zanger Joel O'Keefe stond weer in zijn bloot bovenlijf en kapotte jeans te blinken op het podium onder een stralende avondzon. Van bij het eerste nummer was iedereen 'Ready to Rock'! Airbourne stond al enige tijd op het verlanglijstje van Alcatraz en dit jaar zijn ze er dus in geslaagd om de Australische band tot in Kortrijk te krijgen. In september brengt de band ook een nieuw album uit en daarvan is nu al een single uitgebracht, genaamd 'Breakin' Outta Hell'. Maar ook ouders nummers als 'Diamond in the Rough' en 'Live It Up' werden gespeeld, tot grote tevredenheid van het publiek. O'Keefe verdween ook weer even in het publiek, waar hij op iemands schouder tot aan de verhoogde plaatsen van de mindervaliden gebracht werd, waar hij even tussen de mensen gitaar speelde tijdens 'Girls In Black'.

De 'Bad Boys' van Whitesnake waren de sub-headliner. David Coverdale en co stonden vorig jaar nog in Vorst Nationaal met "The Purple Album" tour, maar het leek er op dat Coverdale met deze "Greatist hits World tour" voor de laatste keer op een Belgisch festival zouden horen en zien. Na 40 jaar muziek maken vindt Coverdale het welletjes. Reden genoeg dus voor het publiek om van het Whitesnake concert te genieten. Nu de zon was onder gegaan deed het ook deugd wanneer de vlammen uit de torens van Alcatraz kwamen warmte gaven. 'Love Ain't No stranger' werd ondertussen meegezongen tot in de vip. Alle Whitesnake bandleden kregen naar gewoonte hun "moment of fame", met een eigen solo, maar soms duurde het moment toch net iets te lang. 'Crying in the Rain' werd zo zeer lang getrokken door de drumsolo van Tommy Aldridge, die bleef doorgaan ook al had hij zijn drumsticks al weggesmeten. Whitesnake songs zijn vaak over de liefde zoals 'Is This Love' en 'Give Me All Your Love'. Het allerbekendste, dat natuurlijk niet ontbrak, was 'Here I Go Again'. Dat werd dan ook luid meegezongen.

Headliner van zaterdag was Within Temptation. Sharon Den Adel en haar mannen mochten de eerste dag van Alcatraz afsluiten. Zij openden met 'Our Solemn Hour'. De WT fans in Kortrijk konden hun hartjes ophalen want ze brachten een set met allemaal bekende liedjes zoals ‘Faster’ en ‘Stand My Ground’ en niet te vergeten ‘Mother Earth’ en ‘Ice Queen’. Toch waren er al een deel van de Alcatraz gevangenen richting hun cel gegaan zodat ze ook dag 2 nog ten volle konden beleven. Op zondag start Alcatraz Hard Rock & Metal Fest alweer om 11u en dus opteerden sommigen voor een langer nachtrust.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: