Peter Minnebo

Het was jarenlang gemeengoed om smalend te doen over de schlager. Vandaag is het levenslied erkend cultureel erfgoed. Willy Sommers is haar ongekroonde koning. In zijn theatertournee ‘Het Erfgoed van Willy Sommers 1971-1981’ doet Willy Sommers theaters en culturele centra aan.

Met een live-band topmuzikanten keert hij terug,muzikaal en visueel, naar de tijd dat het allemaal begon. Maar voor Willy Sommers is het niet bij één hit gebleven. Tijdens de show herneemt de zanger classics als ‘Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds’ ‘Blijf nog een uurtje bij mij’(zomerhit 1974), ‘Dans met mij tot morgenvroeg’,’Holiday’. Willy stond met veel plezier en sympathie onze Frontview reporter te woord in zijn loge, zo’n 20 minuten voor de aanvang van de show in De Warande in Turnhout.

Op de promo-foto het Erfgoed van Willy Sommers, word je geafficheerd met salopet en lang haar. Herinner je je nog wanneer je haarsnit ingekort werd?

Goh….ik heb de lange haarsnit toch nog zo’n 10 jaar behouden. Ik werd in die tijd geprofileerd als een tieneridool, in de populistische stijl à la Beatles. In die tijd was het creëeren van een tieneridool een gat in de markt, in de States had je David Cassidy en Donny Osmond. Lang haar was toen ook mode hé! De salopet is definitief verdwenen, maar ik heb nog een glittervest waar ik aanstonds het concert mee zal starten.

In de persaankondiging voor deze show staat,” Willy keert terug naar de tijd waar het allemaal begon”, in feite zijn dat de 2 bands waar je in speelde?

De bedoeling van het Erfgoed is de liedjes te brengen van mijn eerste 10 jaar, vanaf 1971.

In de popscene heb je de typische 80’s, 90’s, nillies- klanken, was jou repertoire in die periode ook specifiek kenmerkend?

Kenmerkend is dat in die tijd alles live werd opgenomen, dikwijls in één take. Dit in tegenstelling van de hedendaagse electronische muziek, die veel bewerkingen kan ondergaan. De studio was gevuld met muzikanten, van technische snufjes of bewerking van vocale toonaarden was geen sprake. In deze tijd kan iemand die vocaal wat minder is, er toch nog goed mee wegkomen.

Zijn er in die periode ook nummers in de schuif blijven liggen, die je eigenlijk misschien wel graag zou brengen?

Een langspeelplaat behelsde 3 singles, aangevuld met minder commerciële nummers. Zo breng ik wel in de show een aantal die liedjes die de mensen niet kennen, of waarvan ze denken, dat zal hij toch nooit meer zingen. Deel 1 van de show zijn nummers uit de periode 71-81. Tijdens deel 2 hoor je meer recentere nummers zoals ‘laat de zon in je hart’, ‘als een leeuw in een kooi’ en dit op vraag van de organisatoren.

Wat mogen we deze namiddag verwachten, de nummers van die tijd en ook wat randinformatie?

Ja, onder andere hoe ik met mijn vader een studio ging opzoeken voor een stemtest aan het Brussels Noordstation, tussen de bordelen door,achteraan een smal steegje. Voor een jongen van den buiten, een ware schok!

En mijn nummers één in Spanje, Duitsland, Frankrijk en zelfs in Turkije. Vlaanderen was hoofdzaak, maar internationale zijsprongen waren voor mij uniek als jongekerel van 19. Ik heb in die tijd een lp uitgebracht ‘Willy Sommers Internationaal’, dit op vraag van de fans, die anders naar het buitenland moesten om een single te kopen.

Ben je iemand die momenteel bewust van het leven geniet, of staat je agenda sowieso vol met optredens?

Dit jaar staan 200 optredens gepland en voor 2015 ook reeds volgeboekt. Maar goed dat je die vraag stelt. Omwille van de kinderen, heb ik voor volgend jaar toch 3 pauzes ingelast van telkens één week,krokus zomer –en herfstvakantie. Maar na een week vakantie begint de muzikale microbe terug te kriebelen. Ik heb het op vakantie gaan nu echt moeten beloven thuis, anders vloog ik buiten (lacht). Op vakantie gaat mijn I-phone in de kluis om alle contacten te verbreken, doch na enkele dagen ben ik zo benieuwd wat er allemaal op staat,meestal niets speciaals hoor, maar ’t is die gedrevenheid in mij.

Hoe was het om Tien om,Tegen de sterren op, te zien …nog eens te presenteren?

Plezant hé! Er was zoals altijd voor en tegen. Tegenstanders beweren, het is geen echte Tien om te Zien. Maar de voorstanders overheersten, vonden de parodieën zeer leuk. Er was een massale opkomst in Blankenberge en in Nieuwpoort waren maar liefst 16000 aanwezigen op de dijk. Op een recent feestje van Vtm, hoorde ik dat men wel broedt op een idee om aan dit succes een vervolg te breien.

Je presenteren is nog altijd met diezelfde enthoesiaste drive.

Die reactie krijg ik vaak, van “Willy, je bent nog niet veel veranderd!” En presenteren met Nathalie Meskens, ’t is een fantastische vrouw.

Nooit gevreesd dat je eerste succes bij een One-hit- Wonder zou blijven?

Nee, het ging voor mij allemaal zo snel, ik had in die tijd, 10 nummer één hits op rij. Ik volgde de opleiding regentaat, en ik kon het niet meer combineren met mijn studies. Ik kreeg een gouden plaat voor 300000 verkochte singles (januari 1972). ‘Zeven anjers zeven rozen’, ‘sympathie is geen liefde’ en ‘weet je nog die slow?’ waren superhits. En plots vroeg mijn manager of ik aan een concerttoer wou beginnen van 5 jaar Willy Sommers. Ik besefte niet dat ik al 5 jaar bezig was, zo snel ging het allemaal, het was een flits. Ik moest mezelf in de wang knijpen om hier bewust van te worden.

Het tijdperk van de jaren 70, alles mocht, alles kon, alles ging,sta je hier ook nog steeds achter?

Toch wel! Onlangs was er op de radio een jaren 70 week, en dat roept zoveel herinneringen op. De Vlaamse showbizz floreerde met topverkoop van singles.

Je bent geboren in Ukkel en naar school geweest in Anderlecht. Heb je nog een binding met het Pajottenland?

Ik woon in het hartje van het Pajottenland. Lennik,daar heb ik mijn jeugd doorgebracht. In Ukkel geboren om dat daar het ziekenhuis gelegen was, zo’n 62 jaar geleden. School gelopen in Anderlecht,omdat daar de grotere scholen waren. Vandaar soms het misverstand als zou ik van Brussel afkomstig zijn, maar ik ben een Pajotter.

Succes met de show binnen enkele minuten!

  • Vr 06.02.2015 20u00 – +32 479 31 84 55 – OC De Kleine Beer – Beernem (UITVERKOCHT)
  • Vr 13.02.2015 20u00 – +32 479 31 84 55 – OC De Kleine Beer – Beernem
  • Di 10.03.2015 14u30 – +32 9 336 42 51 – CC de Herbakker – Eeklo
  • Zo 22.03.2015 15u00 – +32 11 34 65 48 – CC Leopoldsburg – Leopoldsburg
  • Do 02.04.2015 14u00 – +32 3 641 62 10 – CC Merksem – Merksem
  • Do 16.04.2015 20u15 – +32 11 81 05 50 – GC Tentakel – Zonhoven
  • Zo 14.06.2015 15u00 – +32 494 22 00 16 – CC ‘t Vondel – Halle
  • Do 22.10.2015 20u30 – +32 2 371 22 62 – Sint-Ludgardiskerk – Sint-Pieters-Leeuw (Zuun)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Meer over