Bestsellerauteur Michael Morpurgo komt op maandag 22 december 2014 naar Ieper, vergezeld door Joey, het levensgrote marionetpaard en de hoofdrolspeler in ‘War Horse’, de productie van het Britse National Theatre. In 2007 werd de roman voor toneel bewerkt. In Londen is ‘War Horse’ nu al zes jaar te zien. Momenteel is de voorstelling bezig aan een Nederlandse tournee, en in mei 2015 beleeft ze in Antwerpen haar Belgische première. Onlangs was Michael Morpurgo trouwens nog te gast in Reyers Laat.

Voor Michael Morpurgo is dit bezoek aan Ieper belangrijk. In zekere zin komt hij zelfs een beetje ‘thuis’. De Flanders Fields in de buurt van Ieper maken immers deel uit van het historische decor van het aangrijpende ‘War Horse’. Michael is trots om Joey op 22 december, op de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog en het fameuze Kerstbestand, naar Ieper te kunnen brengen. Om 10:30 zijn zij aanwezig bij de Menenpoort, om 11:15 wordt een bezoek gebracht aan het In Flander Fields Museum op de Grote Markt. Daarna vervolgen Michael en Joey hun rit naar een veld iets buiten het dorp Dranouter, waar tijdens de Grote Oorlog veel slachtoffers vielen die bij de cavalerie waren ingedeeld.

Michael Morpurgo: “Ik heb diepe Belgische roots. Mijn grootvader, Emile Cammaerts, was een groot Belgisch dichter over de Eerste Wereldoorlog. Zijn patriottische gedichten ‘Le Drapeau Belge’ en ‘Carillons’ werden beide op muziek gezet door de grote Engels componist Edward Elgar. Mijn moeder is genoemd naar de Kippe, een gehucht in de buurt van Ieper en de eerste plaats in België die door Belgische militairen werd heroverd. Dat gebeurde op haar geboortedatum: 18 april 1918. Mijn grootvader wilde dat moment markeren. Hij hoopte dat dit het begin betekende van de langverwachte bevrijding van zijn land. In ons gezin werd ze nooit moeder genoemd. Ze was ‘Kippe’, en daar was ze bijzonder trots op.”

‘War Horse’ heeft al de hele wereld rondgereisd als boek, toneelstuk en film. De prachtige productie van het National Theatre is al door meer dan 6 miljoen mensen gezien en komt nu naar België, het thuisland van mijn opa, een land dat lang en hard onder twee wereldoorlogen geleden heeft, maar nu in een Europa ligt dat eindelijk in vrede leeft. ‘War Horse’ is een toneelstuk over de meedogenloosheid van de oorlog, het universele lijden en ons verlangen naar vrede en verzoening. De voorstelling behoort aan België toe.”

“Naast ons bezoek aan deze geladen Ieperse gedenktekens, zal ik in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal een optreden verzorgen, samen met actrice Viriginia Mackenna en de a-capellagroep Voices at the Door. Daarin zullen we het verhaal van het Kerstbestand van 1914 vertellen en zingen, met kerstliederen uit Frankrijk, België, Duitsland en Groot-Brittannië. Ik wou dat mijn moeder en opa in Ieper hadden kunnen zijn, en ook in Antwerpen als daar volgend jaar het stuk wordt opgevoerd.”

“Joey mag dan geboren zijn in mijn geest, op mijn boerderij in Devon. Hij mag dan gemaakt zijn in Zuid-Afrika – hij is er nu nog steeds, elke avond op het podium in Kaapstad. Maar de roots van zijn verhaal en het mijne liggen in België. Joey zal dus letterlijk thuiskomen.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: