Een kind tussen 1 en 9 jaar kost 150 euro, een vrouw ouder dan dertig is nog maar 35 euro waard. Vrouwen die ontvoerd, mishandeld en verkocht werden door IS, vertellen over de gruwel die ze meemaakten. In Vranckx op zaterdag 31 januari om 20.10 u. op Canvas.

Meer dan 3.000 jezidische vrouwen zijn intussen ontvoerd door IS. Ze worden mishandeld, verkracht of tot slavernij gedwongen. Vrouwen die ontsnapt zijn, vertellen over de gruwel die hen overkwam. Nina en haar zus Sherine zijn nog maar net bevrijd. In een vluchtelingenkamp in Iraaks Koerdistan vertellen ze over wat ze gezien en meegemaakt hebben. ‘De vrouwen werden gedrogeerd en vastgebonden.’

Er worden ook vrouwen verkocht. Dat is ook wat het nichtje van Nina en Sherine overkwam. Ook zij is bevrijd. ‘De mannen kwamen binnen en kozen de meisjes. Soms waren ze amper 12 of 13 jaar.’

Een kind van 1 tot 9 jaar kost 150 euro. Een meisje tussen 10 en 20 kost dan weer 105 euro. Een vrouw tussen 20 en 30 jaar is nog maar 70 euro waard en voor een vrouw ouder dan 32 zakt de prijs tot 35 euro. De cijfers komen uit een lijst die van IS zou zijn en die in de Iraakse media verscheen.

De echtheid van het document is nog niet bevestigd’, zegt Koerdisch minister Nouri Osman. “We hebben ook geen weet van een slavenmarkt. Maar we weten wel dat extremisten meisjes uitwisselen en elkaar cadeau doen. Al kunnen we ook dat niet bewijzen.”

Femmes yézidies - le combat pour la liberté – Een reportage van Presse & Co © 2014

Vranckx op 31 januari, 20.10 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over