Twee regeringen, vechtende milities, .... : sinds de dood van Khaddafi is er nog altijd geen rust in Libië. Meer en meer militieleden sluiten zich aan bij extremistische groeperingen en zo groeit ook terreurgroep IS aan de overkant van de Middellandse Zee. Vranckx gaat op onderzoek. Op zaterdag 28 februari om 20.10 u. op Canvas.

Imad vocht vier jaar geleden nog tegen Khaddafi. Nu heeft hij zich aangesloten bij Fajr Libya. Een coalitie van voormalige tegenstanders van Kahddafi, zoals Imad, maar ook gematigde en radicale islamisten. Ze delen niet dezelfde overtuiging, maar hebben een gemeenschappelijke vijand: de in 2014 verkozen regering die intussen verdreven werd naar Tobroek.

Het is vrijdag en er is een manifestatie aan de gang in Tripoli. “Ik ben hier om de strijders van Fajr Libya te steunen en omdat ik tegen bombardementen van de regeringstroepen tegen burgers ben”, zegt Imad. “Ik ben hier alleen maar voor het volk.”

We volgen Imad naar zijn geboortestad Misrata, praten er met zijn vrienden en proberen te begrijpen waarom ze extremisten dulden en zelfs verdedigen. “De vijand van onze vijand is onze vriend,” zegt een van hen.

Anderzijds is Imad niet bang van IS. “Ze jagen Europeanen en niet-moslims zoveel schrik aan, dat ze denken dat ze onze steden kunnen overnemen. Maar ik kan u verzekeren, IS raakt ons niet. Onze Islam is duidelijk.

Libye : Daech aux portes de l’Europe? – Een reportage van Capa Presse © 2015

Vranckx - IS aan onze achterdeur: zaterdag 28 februari om 20.10 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over