Over drie weken is het zover en gaat de elfde editie van Filmfestival Oostende van start. Een editie die niet alleen in het teken van de Vlaamse film staat en waar Nederland gastland is, maar ook een editie waar met enige trots enkele ‘must-sees’ van het filmfestival van Cannes vertoond worden en langverwachte Amerikaanse toppers hun weg naar het publiek vinden. Vandaag kondigt Filmfestival Oostende haar uitgebreide filmprogramma aan met meer dan 60 avant-premières, 100 films, nieuwe kortfilms, een talkshow, een theatervoorstelling, het sympathieke filmcafé on Tour en een internationale LOOK!-competitie. Met de democratische festivalpas, kan je bovendien alle films voor 30 euro zien. Vanaf vandaag start ook de ticketverkoop.

Opnieuw Vlaamse slotfilm : ‘Alleen Eline’

Eerder werd al aangekondigd dat Cargo van Gilles Coulier het festival opent en ondertussen is ook de slotfilm beslist. Deze blijft binnen de lijn van Oostende’s ambitie, nl. talent van eigen bodem een kans geven. Alleen Eline, het debuut van Hugo Van Laere met o.a. Line Pillet, Joren Seldeslachts en Marleen Merckx, mag op vrijdag 15 september het festival sluiten. Alleen Elinebrengt een hartverwarmend romantisch drama over een jonge fysiotherapeute die beseft dat de sleutel tot het herstel van haar jonge patiënte bij de mysterieuze vader ligt en in haar vastberadenheid er alles aan doet om het meisje te helpen. De film is een productie van Marmalade die eerder al de romantische komedies Wat mannen willen en Allemaal Familieproduceerden. Op 27 september wordt de film door Entertainment One verdeeld in de bioscoop.

Volledige internationale LOOK!- competitie bekend

Het paradepaardje van Filmfestival Oostende is ongetwijfeld de internationale LOOK!-competitie, voor films met een uitzonderlijke cinematografische waarde. In plaats van zes dingen er maar liefst nu negen films naar de prijzen, die de internationale jury zal uitreiken. Deze films, die reeds diverse internationale festivalselecties op zak hebben, werden reeds aangekondigd: Fortunata van Sergio Castellitto, Jupiter's Moon van Kornél Mundruczó (Cinemien), Le Redoutable van Michel Hazanavicius (Cinéart), Loveless van Andrey Zvyagintsev (Lumière) en Cargo van Gilles Coulier (KFD).

Nu komen daar ook nog deze vier films bij : De Franse film Jeannette l'enfance de Jeanne d'Arc van Bruno Dumont werd eerder vertoond op de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes en is een historische musical. Kathryn Bigelow, die o.a. als eerste vrouw een Oscar won met haar film The Hurt Locker, heeft opnieuw een intrigerende film klaar, nl. Detroit, (Eone) en deze werd eveneens geselecteerd. Detroit gaat over drie Afro-Amerikaanse mannen die in 1967 vermoord werden tijdens de straatrellen door politieagenten in het Algiers Motel in de VS. Dit gaf aanleiding tot de gruwelijkste straatrellen die ooit in de Verenigde Staten plaatsvonden. De animatiefilm Loving Vincent (Cinéart) vertelt het bewogen leven van 's werelds beroemdste kunstenaar: Vincent Van Gogh. Aan de hand van meer dan 120 van zijn eigen schilderijen, zien we de wereld zoals Van Gogh die ook zelf ervoer. Loving Vincent is de eerste geschilderde langspeelanimatiefilm ter wereld. Uit Slovenië komt in Europese Première het pakkende drama The Basics of Killing (DRUZINICA) over een familie met kinderen, die de crisis en de schaarste van werk probeert te overleven.

Internationale Taste of Europe – competitie

Binnen de selectie Taste of Europe, die sinds enkele jaren een vaste waarde op het filmfestival is, dingen tien films naar een distributieprijs. Deze Europese filmproducties zijn een absolute must om heel exclusief in Oostende te ontdekken. Zo is Welcome To Germany (Willkommen bei den Hartmanns, een Duitse komedie van Simon Verhoeven over de vluchtelingenproblematiek. Uit Slovakije komt Little Harbour (Piata Lod') van Iveta Grofova waar de jonge Jarka zich ontfermt over een achtergelaten tweeling in de hoop een warm nest te creëren. De film werd eerder vertoond op de Berlinale en op het filmfestival van Praag. Cruelty (Grimmd) is een Ijslandse misdaadthriller die het festival publiek vol spanning zal achterlaten.

Langverwachte avant-premières

Op de persconferentie van de Ensornominaties werd reeds een tipje van de sluier gelicht over enkele avant-premières, maar ook volgende sterke films kan je als eerste in België zien tijdens het festival.

The Only Living Boy in New York (The Searchers) is een ontroerende coming-of-agefilm waarin een net afgestudeerde jongen de buitenechtelijke relatie van zijn vader ontdekt en zelf verliefd wordt op diens sensuele maîtresse, met in de cast o.a. Jeff Bridges, Kate Beckinsale en Pierce Brosnan. In Romans (Just Film Distribution) schittert Orlando Bloom in zijn vertolking van Malky, een man van middelbare leeftijd wiens leven verlamd is door onzekerheden en psychische problemen. Hampstead (Cinemien) is gebaseerd op het waar gebeurd verhaal van Harry Hallowes, vertolkt door Brendan Gleeson, die als dakloze 20 jaar lang op een stuk grond woonde dat 2 miljoen pond waard was. Samen met Emily, gespeeld door Diane Keaton, trekt hij ten strijde om het terrein op te eisen. Regisseur Joel Hopkins zal aanwezig zijn bij deze Belgische première in Oostende. Nog een Cannes-winnaar is Wind River (The Searchers) van Taylor Sheridan die de prijs voor beste regie won in de Un Certain Regard competitie. Jeremy Renner gaat op zoek naar een moordenaar binnen een indianenreservaat.

The Beguiled (Sony Pictures) van Sofia Coppola, die in Cannes de prijs voor Beste Regie kreeg, is – zoals reeds aangekondigd - de Ladies Night Film van dit jaar. American Made (Sony Pictures), met in de hoofdrollen Tom Cruise en Sarah Wright, is een spannende actiefilm over een cocaïne smokkelende piloot die, wanneer hij tegen de lamp loopt, ingezet wordt in een undercoveroperatie vol intriges. Tschick (September Film) is de nieuwste van regisseur Fatih Akin, bekend van het alom geprezen Gegen Die Wand. De 14-jarige Maik beleeft een onvergetelijk avontuur, samen met zijn vriend Tschick, wanneer hij de weide wereld intrekt om te ontsnappen aan de onbeschrijfelijk verveling thuis.

Exclusief: twee Vlaamse televisieseries en een internationale première

Televisieseries zijn tegenwoordig al even cinematografisch hoogwaardig als films. Er is geen betere plek om deze te ontdekken dan op een filmfestival. Dit jaar toont Filmfestival Oostende in avant-première enkele nagelnieuwe televisieseries.

Tytgat Chocolat is een gloednieuwe reeks die vanaf 10 september op één vertoond zal worden. Tytgat Chocolat gaat over Jasper Vloemans, een jongen met het syndroom van Down, die als inpakker werkt bij het Vlaamse chocoladebedrijf Tytgat Chocolat. Wanneer de schone Kosovaarse Tina onverwacht wordt uitgewezen, reist hij haar dolverliefd achter na. Ook Master van deze editie, Wim Opbrouck, speelt een prominente rol in de serie. Tytgat Chocolat werd geselecteerd voor het internationale televisiefestival Séries Mania in Parijs. De eerste twee afleveringen worden in avant-première vertoond in aanwezigheid van de cast.

It’s Showtime, is dan weer de langverwachte nieuwe reeks van Bart De Pauw over de 22-jarige Kenny die het wil maken in de showbizzwereld. De hoofdrollen worden o.a. vertolkt door Stijn Steyaert, Ella-June Henrard, Tom Audenaert, Kevin Bellemans, Lies Pauwels, Thomas De Smet, en Bart De Pauw zelf. De eerste 4 afleveringen worden -in aanwezigheid van de cast - vertoond.

Deze vertoning is in samenwerking met Play More van Telenet, net zoals de avant-première van The Sinner met Jessica Biel in de hoofdrol. Voor de ogen van iedereen vermoordt ze iemand. Ze weet echter niet waarom. Samen met een inspecteur vertolkt door Bill Pullman gaan ze op zoek naar de werkelijke reden.

Filmfestival Oostende is trots dat ze voor de elfde keer een gevarieerde waaier aan films en series kan aanbieden, zodat elke filmliefhebber aan haar trekken komt. Vorig jaar kwamen meer dan 37.000 bezoekers naar het festival. De ticketverkoop start vandaag, dus snel boeken is de boodschap!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: