Zaterdagavond werden maar liefst 18 prijzen uitegereikt op de 23ste editie van Kortfilmfestival Leuven. De grote winnaar van de Vlaamse Fictiecompetitie is de film May Day van Vlaams-Brussels regisseursduo Fedrik De Beul en Olivier Magis. De film veroverde zowel de harten van de jury als die van het publiek. Ze mogen zowel de Prijs van de Jury als de Prijs van het publiek voor de beste Vlaamse fictie kortfilm mee naar huis nemen. In May Day belanden we in Thierry’s woonkamer waar een dozijn mensen zijn samengekomen, met allen dezelfde droom: een job vinden, en liefst snel. Maar niet alles loopt als voorzien. De Prijs voor beste acteerprestatie ging naar Thierry Hellin die de hoofdrol voor zijn rekening neemt in May Day. Thierry Hellin, zwaargewicht van het Franstalige theater, maar maagdelijk als filmacteur, werd door de jury geprezen om de generositeit in zijn spel en zijn onnavolgbare spitsvondigheid. May Day komt dankzij de juryprijs op de longlist voor de Oscars in 2019.

De Jury bekroonde ook het Beste Debuut en die prijs was voor Poor Kids van Michiel Dhont. Het authentieke verhaal van een sterke vriendschap tussen een groep achtergelaten kinderen en de kwetsbare, maar unieke sfeer wist de jury te overtuigen. Michiel won met zijn afstudeerwerk ook een van de VAF wildcards.

Voor het eerst in 11 jaar organiseerde Kortfilmfestival Leuven opnieuw een competitie voor Korte Vlaamse documentaires. Heleen Declercq ontving de Juryprijs voor haar korte documentaire Girlhood. De jury roemde het intieme portret van vrouwelijkheid en de voortreffelijke beeldvoering.

De Prijs van het publiek voor de beste Vlaamse animatiefilm ging naar Wildebeest van Nicolas Keppens en cartoonist Matthias Phlips (MAT). Wildebeest brengt heerlijke droge humor en zet de Westerse toerist letterlijk en figuurlijk in zijn blootje.

Le Bleu Blanc Rouge De Mes Cheveux ontving de Prijs van de Jury in de Europese competitie. De documentairemaakster Josza Anjembe heeft zich voor haar eerste fictiefilm deels gebaseerd op haar eigen ervaringen en leverde daarmee een zeer actuele kortfilm af. Ook deze film komt op de longlist voor de oscars in 2019.

Graduation ’97 werd door de jury genomineerd voor de European Film Awards. De humorisctische film uit Oekraine zal in 2018 als 1 van de 15 rechtstreeks genomineerden meedingen naar de EFA award voor Beste Europese Kortfilm.

Ook in de Europese competitie deelde het publiek een prijs uit: Er werd massaal gestemd voor de aangrijpende Zwitserse film Les Heures encrevan Wendy Pillonel.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds reikte ook dit jaar zijn felbegeerde VAF Wildcards uit aan de meeste belovende talenten uit de bachelor- of masterstudenten uit de Vlaamse filmscholen. De twee VAF Wildcards Fictie gingen naar Sons of no one (Hans Vannetelbosch) en Poor Kids (Michiel Dhont). De Animatie Wildcard was voor XYXX van Zander Meykens. De twee documentaire Wildcards waren voor Ours is A Country of Words (Mathijs Poppe) en De Flandrien (Kinshuk Surjan). De Wildcard voor FilmLab tot slot ging naar Carry On (Mieriën Coppens)
De winnaars krijgen elk een startbudget en een coach voor een volgend project. We zien hen waarschijnlijk in de toekomst terug op het Kortfilmfestival!

En we hopen van u hetzelfde! Zet het alvast in uw agenda: 24ste editie kortfilmfestival Leuven: 1- 8 December 2018

KORTFIILMS KIJKEN NA HET FESTIVAL

Ontdek ook na het festival de beste kortfilms, ook voor kinderen! Voor €5 per maand ontdek je de beste kortfilms van de afgelopen festivaljaren op www.dalton.be, met binnenkort ook de winnaars van deze editie.

Heeft u als Leuvenaar de kortfilm smaak te pakken? Dan kan je in de BIB van Leuven de Cine Mini’s ontdekken: dat zijn kleine cinemaatjes in de bibliotheek, voor maximum zes personen waar je helemaal gratis (!) via het AVA platform de beste kortfilms kan ontdekken.

Voor de kleinste filmliefhebbers is er Draken & Deuntjes, nog maar nét uit op DVD maar al dé hit voor onder de kerstboom. Via de code DDIKL17!kan je de film voor slechts €8 aankopen op www.daltonshop.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: