De verkoop van e-books in Vlaanderen steeg in 2014 van 1,2% naar 2,9% van de totale boekenmarkt. Een opvallende stijging van 140%, meer dan een verdubbeling. Meer dan de moeite waard om even bij stil te staan.

In 2014 werden in Vlaanderen 446.000 e-books verkocht. Hiermee haalt het e-book 2,9% van het totaal aantal verkochte boeken. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2013. Toen zaten we slechts op 1,2%. Hiermee zitten we op hetzelfde niveau als Frankrijk. In Nederland kan het e-book meer lezers bekoren. Daar bedraagt de e-bookverkoop 5% van de totale verkoop van het boek. De groei in de e-bookverkoop is wel zeer groot. Vlaanderen zit vandaag bijna op het niveau van Nederland in 2013 waar het marktaandeel van de e- books toen 3,2% bedroeg. Wij hebben dus iets meer dan een jaar achterstand tegenover Nederland op het vlak van de adoptie van e-books, maar zijn bezig om de achterstand in te halen.

Groeiend aantal devices en verkooppunten

De stijging van de e-bookverkoop heeft zeker te maken met de stijging van het aantal retailers dat e-books verkoopt. Vandaag zijn er niet minder dan 191 verkooppunten voor e-books in Vlaanderen, een stijging met 14% tov. juli 2014. Ook het groeiend aantal devices zorgt er voor dat steeds meer mensen over een leesapparaat beschikken, hetzij een e-reader, hetzij een tablet. Volgens GfK zijn er nu in Vlaanderen 73.000 e- readers en 1.250.000 tablets op de markt. De lancering van de Tolino door Standaard Boekhandel heeft hier zeker ook toe bijgedragen.

Vooral literatuur zeer populair

Ruim 70% van de verkochte e-books zijn literatuur. Dat verklaart voor een belangrijk deel de grote daling bij de verkoop van literatuur op papier in 2014: -7,3% in omzet en – 6,5% in afzet. Er werden in Vlaanderen zowat 275.000 literaire e-books verkocht in 2014. Kinderboeken en non-fictie vertegenwoordigen maar een beperkt aandeel in de e-bookverkoop. Zij verkopen nog steeds volop op papier. Vandaag zijn 35.633 boeken digitaal verkrijgbaar en dat aantal stijgt maand na maand. Dat zijn er 2.300 meer dan zes maanden geleden, een stijging met 7%.

Het aandeel van het e-book in de online verkoop stijgt steeds meer. Bijna 1 boek op 4 dat via een internetboekhandel wordt aangekocht is nu een e-book. 97% van de e-books zijn voorzien van een gebruiksvriendelijk watermerk, waardoor het voor de consument handiger is om e-books op diverse toestellen te installeren.

Kortom, de e-bookmarkt in Vlaanderen begint steeds meer een volwassen markt te worden. Vlaanderen volgt dezelfde tendensen als in andere Europese landen, maar met een jaartje vertraging.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over