Van januari tot eind september 2014 werden in Vlaanderen bijna 300.000 e-books verkocht. Dat is 3% van de totale boekenverkoop in Vlaanderen. Daarmee blijft de e-bookverkoop in Vlaanderen in het derde kwartaal op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2014.

Vlaanderen loopt nog steeds achter op Nederland waar de digitale verkoop nu 4,7% van de totale omzet vertegenwoordigt. Slechts 1 op de 6 van de Nederlandstalige e-books wordt in Vlaanderen verkocht. Uiteraard wordt deze verkoop vooral online gerealiseerd. Bijna 1 boek op 4 dat vandaag bij een webshop wordt gekocht, is een e-book.

Het overgrote deel van de verkochte e-books is literaire fictie, waarbij romans en spannende boeken samen goed zijn voor 75% van de totale verkoop. Romantiek vertegenwoordigt dit kwartaal slechts 3%, waardoor het zowat de helft van zijn aandeel verliest tegenover het 2de kwartaal. Non-fictie is slechts goed voor 10% van de verkoop .

Vandaag zijn bijna 34.500 boeken als e-book verkrijgbaar, dat is 42% van het totaal aantal beschikbare boeken, een stijging van 1% tegenover het tweede kwartaal. Niet minder dan 284 verschillende uitgevers zorgen voor deze productie, waardoor het aantal uitgeverijen dat in het e- bookverhaal mee stapt met 14% is gestegen.
Ook het aantal verkooppunten stijgt maand na maand. Nu zijn er in Vlaanderen al 178 verkooppunten van e-books. Dat is 7% meer dan drie maanden geleden.
De grootste stijging merken we bij de verkoop van de toestellen. Het aantal e-readers en tablets is in het derde kwartaal met 32 procent gestegen. Opvallend is dat het aantal verkochte e-books niet in dezelfde verhouding stijgt, wat doet vermoeden dat de piraterij de belangrijkste concurrent vormt voor de e-bookverkopers.

De infographic (zie foto) is samengesteld door CB, i.s.m. Boek.be op basis van hun eigen gegevens en gegevens van onderzoeksbureau GfK.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over