"De regisseur slaagt erin om op een natuurlijke manier een waarheidsgetrouw verhaal te brengen dat het publiek onthutst en diep geraakt achterlaat,” aldus juryvoorzitter Aurelio Grimaldi over 'Zagros' van regisseur Sahim Omar Kalifa, winnaar van de Grand Prix op Film Fest Gent 2017. De film is vanaf woensdag te zien in de Belgische cinemazalen.

De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel. Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros stilaan tot wanhoop drijft.

'Zagros' handelt op het eerste gezicht over een cultureel conflict, groepsdruk, wijzigende man-vrouwverhoudingen en conservatief versus progressief. Onder dit alles ligt de kern van de film verscholen: een hartverscheurend melodrama over een man die het beste wil voor zijn familie en hemzelf, door Kalifa zonder overbodige franjes tot leven gewekt. Daarbij krijgt hij de steun van een ronduit excellente cast.

  • “Wat een mooie, integere, relevante, menselijke en belangrijke film: Zagros is Belgische cinema van hoog niveau.” - Ward Verrijcken, VRT​
  • “Een matuur en meeslepend debuut, gedragen door levensechte vertolkingen.” - De Morgen
  • “Een confronterend portret van een man verscheurd tussen traditie en vooruitgang.” - Vertigo

'Zagros' wordt vertoond in Cinema Cartoon's (Antwerpen), UGC (Antwerpen), Lumiere (Brugge), Actor’s Studio (Brussel), Vendome (Brussel), Sphinx (Gent), Buda (Kortrijk), ZED (Leuven) en Kinepolis (Cinema Storck) (Oostende).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over