Kim Gijsbrechts

Amerikaanse megaster Usher werkt aan een 8ste studioalbum. Reden genoeg voor een nieuwe tour, genaamd ‘UR Experience’. Na 4 jaar neemt Usher terug plaats op het podium in het Sportpaleis in Antwerpen. Als openingsact koos hij voor Nico & Vinz, bekend van hun hit ‘Am I wrong’.

Nico & Vinz zijn 2 Noorweegse artiesten met een mengeling aan culturen in hun bloed; invloeden die ook duidelijk hoorbaar zijn in hun muziek. Aan enthousiasme ontbreekt het dit duo alleszins niet. Ze spreken het publiek relaxed aan en zijn duidelijk trots op hun Afro-Norwegian roots. Hun nummers klinken me echter minder bekend in de oren. Uptempo, gechoreographeerde songs, als ‘Runnin’’ worden afgewisseld met rustigere nummers zoals ‘Home’. Afsluiten doen ze met hun grote hit ‘Am I wrong’.

Usher laat op zich wachten. Een uur na de publieksopwarmer betreedt hij dan eindelijk het podium. Het publiek, dat ondertussen dik is aangegroeid in aantal, springt recht om Usher gillend,en met camera in aanslag, te verwelkomen op het podium. Zitplaatsen waren hier overbodig aangezien er voor de rest van de avond enkel voor de rustigere nummers terug plaats wordt genomen.

Usher opent de show met enkele indrukwekkende dansmoves op ‘My Way’ en ‘OMG’. Er gebeurt ontzettend veel op korte tijd. Halverwege de 3de song ‘Love In This Club’ krijgt de gitarist een solo performance vooraan op het podium, terwijl zijn 3 collega’s achteraan plaatsnemen. Er wordt snel geschakeld tussen de nummers. En bij song 4 ‘U Make Me Wanna’ spuwt er vuur uit het podium. Dansers nemen het podium volledig in, schoenen gaan uit, en het podium wordt zowaar een dansvloer. Salto’s, spins en nog vele andere danstermen die mij onbekend zijn; niets is te extreem voor deze dance crew. Vervolgens komt er terug wat rust en gaat Usher door met zijn grote area aan songs waarbij hij ook zelf plaatsneemt aan het drumstel om de intro te voorzien voor zijn hit ‘Good Kisser’. Het optreden eindigt even spectaculair als het begon. Voor de laatste tracks worden alle dansers weer ten tonele geroepen en voorgesteld aan het publiek. Ze mogen nogmaals hun danstalent tonen op de klassiekers ‘Good Kisser’, ‘U Don’t Have to Call’, 'Scream', 'DJ Got Us Fallin’ in Love' en ‘Yeah!’. Echt eindigen doet Usher met de encores ‘More’ and ‘Without You’.

Dat Usher een grote fanbase heeft in Europe wordt hier snel duidelijk. Ondanks dat het concert niet is uitverkocht, zit de zaal goed vol. Ook onze Franssprekende landgenoten en Nederlanders zijn speciaal naar Antwerpen afgezakt om het optreden bij te wonen. Begrijpelijk, want de show zit ook echt goed in elkaar. (Buik)dansers, een podium met bewegende elementen, live muzikanten, tal van outfitchanges, een DJ en zo veel meer. Kosten, noch moeite worden bespaard om het publiek te entertainen. Doorheen de eerste helft van de performance overschaduwt de bas echter het gezang van Usher. Pas als het enigzins rustigere ‘Burn’ aan de beurt is, komt Usher zijn gezang tot z’n recht. De GSM lampjes gaan aan op verzoek van Usher wat voor een prachtig tafereel zorgt en Usher sluit het nummer volledig akoestisch af. Hij kan niet alleen dansen, maar ook echt zingen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Usher
Datum: 
3 maart 2015
Locatie: 
Sportpaleis Antwerpen
Meer over