Goele Bormans

Het is een doodgewone avond, Dr. Frederick Treves is rustig aan het wandelen als hij een kermis passeert. "Kom dat zien! Kom dat zien!" Zijn aandacht wordt getrokken door een man die mensen probeert te lokken naar zijn freakshow. Bytes heeft de enige echte Elephant Man in zijn bezit en verkoopt tickets om hem te aanschouwen. Ook Dr. Treves koopt een kaartje uit nieuwsgierigheid, maar hij begint niet te lachen of te gillen zoals de andere. Hij is geïntrigeerd en hoort Bytes uit over de man. Hij zou hem graag eens onderzoeken en huurt hem voor een dag. Na een dag vol testen brengt hij hem terug en ziet hij hoe de man door Bytes behandeld wordt. Dit is zo mensonwaardig dat Dr. Treves hem meeneemt naar het ziekenhuis om hem te verzorgen. Mister Carr Gomm, de baas van het London Hospital vindt dat John Merrick er niet op zijn plaats hoort omdat hij stervende is. Uiteindelijk overtuigt Dr. Treves hem om hem op te nemen voor enkele dagen. Al gauw worden enkele dagen, enkele weken, enkele maanden. John krijgt een kamer op de zolder in het hospitaal en heeft voor het eerst zijn eigen warme nestje. Dr. Treves zorgt goed voor hem en leert hem vele vooraanstaande mensen kennen. Maar zal The Elephant Man wennen aan zijn nieuwe leven? Zal Bytes John voor altijd alleen laten? Of komt hij zijn bezit terug opeisen?

The Elephant Man vertelt het verhaal over John Merrick. Hij werd verstoten door zijn moeder, mishandeld en uitgebuit door Bytes, maar vond vriendschap en liefde in het London Hospital. Het is een prachtig verhaal dat de zaal deed ontroeren. Iedereen voelde met hem mee. Aron Wade vertolkte op schitterende wijze John Merrick. Het leek fysiek een zeer vermoeiende rol aan de houdingen te zien. Het was mooi dat ze Aron geen lelijk kostuum of masker hadden aangedaan, maar dat hij gewoon zichzelf was en met zijn houding en lichaamstaal de vervormingen uitbeeldde. Onder al die misvorminge zat een aardige jongen die met weinig tevreden was. De buitenkant zegt niet altijd alles, de ware aard zit vanbinnen en die gevoelens wist Aron perfect in zijn personage te leggen. Peter Van de Velde kroop in de huid van zijn goede vriend en toeverlaat Frederick Treves. Een rol die hem op het lijf geschreven was. Zijn statische houdingen gaven hem de blik van een Engelse stijve dokter, maar zijn mimiek en manier van praten verraadde toch zijn ware gevoelens. Ook Peter heeft hier een uitmuntende prestatie neergezet.

Erik Goris mocht nog eens de rol van de slechterik op hem nemen en was Bytes. Door het sluikse haar en zijn manier van doen, kreeg iedereen al direct afschuw van die gemene kermisbaas. Hans Ligtvoet kreeg de rol waar je het meest in te zeggen had, hij was namelijk de baas van het hospitaal, Mister Carr Gomm. Lulu Aertgeerts stond als verpleegster Mrs. Mothershead niet meteen te springen om John Merrick te verzorgen, maar behandelde hem na een tijd als haar zoon. Wim Stevens kroop in de huid van een doodgewone jongen dat door hard werk aan een job als huisbewaarder in het ziekenhuis is geraakt, Sunny Jim. Hij was de enige in het hospitaal die slechte bedoelingen had, gedragen door jaloezie. Nathalie Wijnants mocht de rol van de bekende ster Mrs. Kendall op haar nemen. Zij leerde John alles over theater. Ook deze vijf hebben een pracht van een prestatie neergezet.

Wie nog geen tickets gekocht heeft voor dit stuk kan zich maar beter haasten. Want Loge 10 Theaterproducties heeft hier weer een pracht stuk neergezet dat je zeker niet mag missen. Dit alles was onder het toeziend oog van Bruno van Heystraeten. Hij heeft als regisseur hier een waar pareltje van gemaakt.

Tickets en info kan je vinden op www.loge10.be of op www.fakkelteater.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: