Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Els Dottermans en Frank Vercruyssen zijn van 23 januari tot en met 9 februari te zien in Quoi/Maintenant, een voorstelling gebaseerd op het poëtische, uitgepuurde kleinood 'Slaap kindje slaap' van Jon Fosse en de zwartgallige satire 'Een stuk plastiek' van Marius von Mayenburg.

Jon Fosse (Haugesund, Noorwegen, °1955) is een van de bekendste en meest opgevoerde auteurs uit Scandinavië. Zijn stukken worden over de hele wereld gespeeld. ‘Slaap, kindje, slaap’ is erg representatief voor de stijl en aanpak van Fosse: afgekalfde dialogen waarbij het ritme en de klank vóór de betekenis komen, uitgebeende zinnen met een onderliggende poëzie en emotionele spanning die de toeschouwer tegelijk opsluiten en ruimte geven, destabiliseren en troosten.

‘Een stuk plastiek’ is het meest recente stuk van Marius von Mayenburg (Munich, °1972), sinds 1999 dramaturg en toneelauteur in residentie bij de Berliner Schaubühne am Lehniner Platz. Het is geschreven als een komedie met de theatrale structuur van een conventioneel boulevardstuk, maar dan met een stevige hoek af…

De centrale verhaallijn is eenvoudig: de overwerkte Ulrike en haar man Michael, een links-liberaal, milieu- en politiek bewust koppel, althans in theorie, nemen Jessica in dienst om het huishouden te doen en voor hun vroeg puberende zoon te zorgen. De aanwezigheid van Jessica heeft op verschillende niveaus een invloed op de realiteit van deze familie. De idealen van tolerantie en breeddenkendheid worden aan het wankelen gebracht, goede bedoelingen worden ontmaskerd en blijken futiele pogingen te zijn om de onderliggende vooroordelen te ontkennen, de steriele realiteit van het koppel wordt blootgelegd. Daar komt nog bij dat de conceptuele kunstenaar Haulupa voortdurend opduikt en als een horzel het familie-ideaal probeert te ontwrichten. Het resultaat is een boosaardige komedie, die onze visies en meningen over familie, kunst en maatschappij deskundig op de helling zet. Marius von Mayenburg legt pijnlijk accuraat en expliciet de vinger op de wonde van onze eerste-wereld dilemma’s en problemen…

credits

  • tekst Jon Fosse en Marius von Mayenburg
  • van en met Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Els Dottermans en Frank Vercruyssen
  • lichtontwerp Thomas Walgrave
  • kostuums An D'Huys
  • productie en techniek tg STAN

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over