Op donderdag 17 juli 2014 brengt Telefacts Zomer het tweede deel van de unieke documentaire over Lance Armstrong, de zevenvoudige ex-Tourwinnaar die 20 jaar lang heeft gelogen over zijn dopinggebruik. Mensen uit zijn entourage getuigen over de chantage, de bedreigingen en de manipulatie wanneer de dopingaantijgingen almaar hardnekkiger worden en over de uiteindelijke ontmaskering van Lance Armstrong.

In 2000 wint Lance Armstrong zijn tweede Tour de France en breit hiermee een nieuw hoofdstuk aan zijn succesverhaal. Miljoenen mensen verafgoden hem, als sportman en als mens. De man die ten dode was opgeschreven, heeft immers het onmogelijke gerealiseerd. Komt daar bij dat hij de publieke opinie handig weet te bespelen, ondanks de beschuldigingen over dopinggebruik. Zijn organisatie die strijdt tegen kanker geeft hem het perfecte alibi om iedereen te doen geloven dat hij clean is. Wie hem niet gelooft of tegen hem is, zal het geweten hebben.

“Lance liet mij schaduwen”, vertelt ex-ploegmaat en spijtoptant Tyler Hamilton. “Hij wandelde op een bepaald ogenblik een restaurant binnen waar ik zat te eten en zei dat hij mijn leven ‘tot een hel‘ zou maken, binnen en buiten de rechtbank”.

Lance was onwaarschijnlijk rancuneus, vertelt Betsy Andreu: “Toen Greg LeMond in een krant had geïnsinueerd dat samenwerken met dokter Ferrari meestal geen goed nieuws is, zei Lance: Wie denkt hij wel dat hij is: ik maak hem kapot”.

Vijftien jaar lang proberen verschillende mensen de wereld duidelijk te maken dat Armstrong een bedrieger is en zich schuldig maakt aan doping. Maar ze worden niet geloofd. Tot hij in februari 2013 zélf bij Oprah Winfrey zijn bedrog opbiecht.

De grootste dopingleugen aller tijden: Lance Armstrong, donderdag 17 juli 2014 om 22.05 in Telefacts Zomer bij VTM.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: