Wanneer is iemand te oud om met de wagen te rijden? Moet boven een bepaalde leeftijd het rijbewijs worden afgenomen? Of moeten jaarlijkse rijvaardigheidstesten verplicht worden vanaf een bepaalde leeftijd? Om de zoveel tijd laait die discussie op. Telefacts Laat stapt aan boord bij Britse autobestuurders die 100 jaar oud zijn.

“Komt er iemand van links? – Neen, my dear. Zet je richtingaanwijzer maar aan. Je bent een zeer goede chauffeur, Ken. – Dank je, my dear.” Ken en Edna Medlock trekken er op uit. Ze gaan een dagje naar zee, met de auto uiteraard. Edna is 98, Ken is er 100 en ze kennen elkaar al 83 jaar. Tot voor kort reed Edna nog regelmatig, maar nu is Ken de enige chauffeur van de twee. “Ik heb mijn eerste auto pas gekocht in 1946. Voor de oorlog reed ik al regelmatig met de auto van de firma waarvoor ik werkte.”

In Groot-Brittannië zijn er 209 autobestuurders die ouder zijn dan 100. De meesten gebruiken hun auto nog verschillende keren per week. En precies zij vinden dat ze best nog wel meekunnen in het verkeer vandaag. Net als Mary Walker, een gepensioneerde lerares van 100. “Snel rijden voelt bevrijdend. Mensen die traag rijden, zijn frustrerend.” Mary vertelt het terwijl ze vlot de maximum toegelaten sneldheid overschrijdt.

Voor de 100-jarige Harry Kartz is autorijden binnenkort misschien afgelopen. Zijn 68-jarige zoon John maakt zich zorgen over het reactievermogen van zijn vader. Harry moet een rijvaardigheidstest afleggen.

“Opgelet: de chauffeur is 100… in Telefacts Laat op woensdag 26 november 2014 meteen na Beste Kijkers.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over