Suzhou Ballet Theatre is één van China's meest veelbelovende gezelschappen

Het Suzhou Ballet Theatre, één van China’s meest veelbelovende balletgezelschappen, heeft zich van het begin af aan toegelegd op het verkennen van grenzen in het algemeen en het mengen van interculturele aspecten in het bijzonder. Ze zijn uitzonderlijk twee maal in Belgie te zien en dit in het Hasseltse Ethias Theater (26/11) en Gentse Capitole 28/11, in het kader van een Europese tour in November met data in NL, FR, DE en BE: http://suzhouballet.be/#voorstelling

  • Het Suzhou Ballet wordt gezien als het jongste, meest spitante ballet gezelschap in China. De voorstelling loopt buitengewoon vloeiend en meeslepend, zonder dat er op drama werd ingeboet. Je verveelt je geen moment! (Feeling)
  • Doordat flink geknipt is in Prokofjevs muziek…heeft de voorstelling een aangenaam tempo en is vrijwel constant oogstrelend en in de grotere rollen ronduit virtuoos. (De Theaterkrant Nl)

Eén van de beste voorbeelden van hun east-meets-west-aanpak is hun interpretatie van Shakespeare’s “Romeo & Juliet”. Het stuk heeft onder leiding van de met meerdere internationale prijzen onderscheiden Jiabin Pan en Ying Li een stijlvolle, moderne en bovenal Chinese sfeer meegekregen. Zij hebben daarbij Shakespeare’s “Romeo & Julia” verweven met de eeuwenoude Chinese parabel van “The Butterfly Lovers”. Een verhaal dat een grote gelijkenis toont met “Romeo & Julliet”maar dan doorspekt met Chinese mystiek. De oudste vastgelegde versie van The butterfly lovers stamt overigens uit de tijd van de Tang dynastie ca 700 na Chr. en wordt gerekend tot één van de vier grote volksvertellingen in China. “We wilden een versie van Romeo & Julia creëren die modern in esthetische zin, maar tegelijkertijd de typerende Chinese opvattingen op het gebied van emoties en normen en waarden in zich herbergt" zegt Ying Li hierover, die samen Jiabin Pan de choreografie van deze productie voor haar rekening heeft genomen.

In de pers:

  • Ronduit prachtig is de befaamde balkonscène, hier vormgegeven in een dieprood uitgelichte maanuitsnede. (De Theaterkrant Nl)
  • Het is een betoverende kruising geworden, een moderne 'East meets West'-voorstelling die loopt als een Chinese sneltrein. (Feeling)
  • “Hoofdrolspelers Shaowei Wen en Yulin Su zetten een liefdevolle en overtuigende Romeo & Julia neer, tussen wie de vonken eraf spatten.” (De Telegraaf)
  • Mooie vondst zijn de zwart-rode en witte maskers, geïnspireerd op de Chinese opera, die als familiewapen dienen (De Volkskrant)
  • “Ballet als kunstvorm heeft geen taal nodig. Dat is een voordeel. Wij proberen mensen met ons ballet te raken. En als dat lukt, wordt de voorstelling een manier om mensen met elkaar te verbinden. Heel belangrijk in deze tijd.” Aldus Ying Lin (in Zin.nl)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: