We kennen onze literaire klassiekers en we weten wie er in de Top 10 staat. Maar hoe zit het met al die boeken die nooit een breed publiek bereikten? Waarom bleef het succes uit? Ligt het aan de rare cover of is het onderwerp te niche? Stijn Van de Voorde zoekt het uit in ‘Spijtig van de Bomen’, een soort van literaire spreekbeurt over pulp fictie en non-fictie.

Spijtig van de Bomen

In de diepste krochten van heel wat boekhandels en bibliotheken vind je vaak creaties waarvan niet iedereen begrijpt dat ze ooit te koop werden aangeboden. Unieke geschriften die met de beste bedoelingen werden neergekrabbeld door schrijvers die er in geloofden... Al bleken ze achteraf wel de enigen te zijn.

Ernstig bedoelde schrijfsels over katten met dodelijke lazers in hun oren, Pieter Paul Rubbens die met zijn zwaard op kruistocht trekt of het verhaal van 'Björn de Jonge Vikingvampier' die in de Everglades op zoek gaat naar een heuse Incaschat. Maar ook filosofische werken die het existentieel welzijn van een vers geslepen potloodpunt analyseren. Of een handleiding die Aziatische mannen helpt om een blanke vrouw respectvol te verleiden.

Stuk voor stuk iconische boeken die in eerste instantie verguisd werden door critici, maar in de loop der jaren terecht hun plaats verworven hebben op het onderste schapje van het boekenrek op de zolder van Stijn Van de Voorde.

Onder de 'C' van Cult? Of de 'C' van Cultuur? Dat mag u zelf bepalen. Maar als 'verwondering veroorzaken' een misdaad is, moeten deze boeken voor altijd in de gevangenis.

Première

Stijn Van de Voorde start zijn tournee op vrijdag 16 januari 2015 in de kleine zaal van de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Daarna trekt hij verder door Vlaanderen voor ruim 15 voorstellingen. Een overzicht van de volledige speellijst vind je terug op www.spijtigvandebomen.be.

Stijn Van de Voorde

Stijn Van de Voorde werkt sinds 2000 voor Studio Brussel als presentator en eindredacteur. Hij presenteerde het eerste en tweede seizoen van ‘Man over Boek’ op Canvas. Vanaf januari is hij een paar keer per week te gast in het nieuwe actua-programma van Bart Peeters en Siska Schoeters op Eén. Een paar jaar geleden raakte hij met zijn eigen boek ‘Listomania’ zelf tot in de Boeken Top 10.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: