Na een weekje smakelijk tafelen met Eline De Munck, gaat Sofie verder met Stany Crets, die een van de hoofdrollen speelt in de gloednieuwe fictiereeks Amateurs, vanaf maandag 1 september 2014 bij VTM. Acteren, regisseren, produceren,... Stany Crets doet het allemaal, maar hoe brengt hij het ervan af achter het kookfornuis? Van maandag 1 september tot en met vrijdag 5 september 2014 gaat Sofie op zoek naar het culinaire leven van haar gast.

Stany Crets: “Door te koken met Sofie merk je weer hoe simpel alles kan zijn en trek je onmiddellijk weer de keuken in thuis. Lekker koken hoeft niet ingewikkeld te zijn, blijkbaar.” Naar goede gewoonte doorloopt Sofie vijf culinaire thema’s met haar gast: maandag koken op grootmoeders wijze, dinsdag kokkerellen met ingrediënten die haar gast niet lust, woensdag het lievelingsgerecht bereiden om het goed te maken, donderdag gaat ze voor culinaire reiservaring en vrijdag voor de zoete zonde.

Op maandag 1 september neemt Sofie haar souschef mee naar zijn kindertijd in de Kempen. De jonge Stany was enig kind en ging regelmatig eten bij zijn grootmoeders die beiden Maria heetten. Aan één gerecht waarbij de kleine Stany zijn duimen en vingers aflikte, geeft Sofie een moderne twist: torentje van beuling, gebakken appeltjes en puree.

Op dinsdag 2 september heeft Stany iets minder geluk met het gerecht. Sofie gaat aan de slag met een Franse delicatesse. Ze maakt een frisse herfstsalade van gekonfijte eendenmaag met een vers gemaakte frambozenvinaigrette en boontjes. Zoals veel Vlamingen snapt Stany namelijk absoluut niet wat er zo lekker kan zijn aan ingewanden.

Waar Stany helemaal voor uit zijn dak gaat, is de Japanse keuken. Hij maakt regelmatig sushi, al is dat naar eigen zeggen “met wisselend succes”. Op woensdag 3 september kiest Sofie voor zeebaarsfilet en noedels die ze eerst laat rusten in een Oosters getinte marinade. Ze bereidt het gerecht met groene bonen die Stany voor het eerst proeft en samen maken ze een Japanse vinaigrette die de udon noedels op smaak brengen.

Op donderdag 4 september staat het land van de retsina en de sirtaki centraal. Stany Crets at in Griekenland immers het beste schapenvlees ooit volgens hem, een smaakervaring die Sofie hem vandaag opnieuw wil bezorgen met een schapenschouder met paprika’s, uien en Griekse pasta die ze samen laat stoven in één pot. Ondertussen test Sofie de culinaire kennis van Stany met een kleine ‘culikwis’.

De week afsluiten met een zoete zonde is lastig als je gast absoluut geen zoetebek is. Daarom maakt Sofie op vrijdag 5 september een hartig gerecht met een lichtzoet brioche broodje en Limburgse Grevenbroecker-kaas, in 2009 uitgeroepen tot de beste kaas ter wereld. Ze werken het dessert af met knapperige inlandse peren en daarmee doet Sofie haar gast ondanks de zoetigheden toch smeken naar verlengingen in De Keuken van Sofie.

De Keuken van Sofie, elke weekdag bij VTM:

  • Op maandag 01/09: Op Grootmoeders wijze - Torentje van beuling, gebakken appeltjes en puree.
  • Op dinsdag 02/09: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Salade van eendenmaag, boontjes en frambozenvinaigrette.
  • Op woensdag 03/09: Lievelingsgerecht - Zeebaars en noedels ‘Japanse stijl’.
  • Op donderdag 04/09: Op reis - Schapenschouder op Griekse wijze.
  • Op vrijdag 05/09: Zoete zonde - Brioche met rozijnen en noten, Grevenbroecker-kaas en peertjes.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: